Levenslang gestrafte Daniel S. blijft in Nederland

Foto's DvhN

De Engelsman die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens een moord in Groningen, wordt het land niet uitgezet. De procedure die hiervoor door de minister van justitie in gang was gezet, is woensdag stilgelegd. 

Het gaat om Daniel S. (57) die in november 2002 de toen 52-jarige onderwijzer Gerard Meesters doodschoot in diens woning aan de Uranusstraat in Groningen. S. werd vorig jaar plotseling tot een ongewenste vreemdeling verklaard waarna de minister een procedure begon die ertoe moest leiden dat S. zijn straf in Engeland kan uitzitten. Hoewel niet uitgesloten kon worden dat S. in Engeland op vrije voeten zou kunnen komen, gaf het Openbaar Ministerie (OM) een positief advies aan de minister. Met dit advies gaf het OM aan geen bezwaren te hebben om Daniel S. aan Engeland over te dragen.

De nabestaanden van Gerard Meesters, zoon Koen (34) en dochter Annemarie Meesters (32) voelden zich belazerd door justitie. Zij waren vooraf niet gekend in de procedure. Na een publicatie in Dagblad van het Noorden over de kwestie werden zij uitgenodigd door het Openbaar Ministerie voor een gesprek. Op basis van dat gesprek heeft het OM een aanvullend advies gegeven waarop de minister de procedure heeft ingetrokken. De gevoelens van de nabestaanden hebben hierbij een grote rol gespeeld, zo bevestigt een woordvoerder van het OM.

Drugsmoord

De publiciteit over de voorgenomen uitzetting van Daniel S. leidde begin dit jaar ook tot Kamervragen van de fracties van SP en CDA. De kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) willen onder meer weten waarom de minister de procedure tot uitzetting is begonnen. De vragen zijn nog niet door de minister beantwoord.

Gerard Meesters werd in november 2002 vermoord omdat zijn zuster in Spanje betrokken was bij de diefstal van een partij drugs van een Engelse criminele organisatie. Om de verblijfplaats van de zus te achterhalen werd Meesters eerst bedreigd en vier dagen later in koelen bloede doodgeschoten.

Nieuws

menu