Levert oud Gronings boekje 8500 dollar op?

Het is klein, maar de prijs is fors. Bromer Booksellers uit Boston (USA) vraagt 8500 dollar voor een mini-boek, dat in 1749 door de Groninger H. Spoormaker is gedrukt.

Historicus Harry Perton uit Groningen ontdekte via een kennis de verkoop van het boekje op internet.

Henk Scholte, ambassadeur van alles wat met Groningen te maken heeft, uitte op Facebook al de hartenkreet dat het werkje naar Groningen gehaald zou moeten worden.

Verzameling gedichten

Bromer Booksellers prijst het werkje aan als het kleinste boek uit de 18de eeuw. Het is gemaakt door de Groninger boekhandelaar, drukker en uitgever H. Spoormaker in 1749. Het werkje, met een omvang van slechts enkele centimeters, omvat 48 pagina’s die gevuld zijn met een verzameling gedichten over het vorstenhuis van Oranje. Volgens Perton vestigden de Oranjes in 1749 een bijna monarchale opperheerschappij in Nederland.

Perton kan slechts gissen naar de beweegredenen die Spoormaker had om het boekje uit te geven. ,,Om de inhoud kan het de kopers haast niet gegaan zijn, die was uiterst dun en overbekend. Als het boekje inderdaad uit 1749 dateert, zou je het verwachten in een poppenhuis, of als een soort van talisman bij orangisten om de hals.”

Volgens Bromer Booksellers zou een antiekhandelaar in 1952 een doos met deze miniboekjes hebben gevonden. De man verkocht de hele collectie maar kreeg er later spijt van omdat het kleine boekje in de etalage de aandacht trok van veel nieuwsgierige klanten.

Duur boekje

Perton kan dat verhaal niet bevestigen. Wel acht hij de vraagprijs – zo’n 8200 euro – aan de hoge kant. ,,Ik ken de kwaliteit van het boekje, het bandje en het papier niet.”

Of het boekje ooit naar de Groningen komt, zoals Scholte wenst, blijft nog even de vraag.

Nieuws

Meest gelezen

menu