Levertransplantatie betekent voor een kind in veel gevallen écht een nieuw leven. Blijkt uit onderzoek van meer dan 16.000 transplantaties door UMCG in Groningen

Een levertransplantatie voor een kind betekent in veel gevallen écht een nieuw leven. Foto: Pixabay.com

Kinderen die in Europa een levertransplantatie ondergaan hebben een opvallend goede prognose. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hoogleraar Kindergeneeskunde Henkjan Verkade en transplantatiechirurg Ruben de Kleine analyseerden meer dan 16.000 levertransplantaties bij kinderen in Europa.

De helft van alle kinderen heeft volgens de onderzoekers na 31 jaar nog steeds de eerste getransplanteerde lever. De andere helft is meestal ook nog in leven, maar die hebben een her-transplantatie nodig gehad.

Lange levensverwachting

Volgens Verkade en De Kleine betekent een levertransplantatie voor een kind dus tegenwoordig weer echt een nieuw leven. Verkade: ,,Bij een levertransplantatie van kinderen gaat het al lang niet meer om pappen en nathouden. Als kinderen een nieuwe lever krijgen, kunnen ze daarmee tot ver in hun volwassen leven doen. Het is heel gebruikelijk dat gezinnen van kinderen na een levertransplantatie daarna jaarlijks twee verjaardagen vieren: de geboortedag en de transplantatiedag."

Het eerste jaar na transplantatie is en blijft nog steeds een periode met een kans op complicaties, vaak ten gevolge van de grote operatie die levertransplantatie nog steeds is. ,,De helft van de kinderen die na één jaar hun getransplanteerde lever hebben heeft zelfs dezelfde lever na 41 jaar nog steeds. Patiënten die een levertransplantatie hebben ondergaan, moeten hun hele leven lang medicijnen slikken, bijvoorbeeld tegen afstoting", vertelt Verkade.

Living donor

Er worden volgens Verkade en De Kleine steeds meer levende doneren gebruikt. Dat zijn volwassenen die een deel van hun eigen lever afstaan voor de transplantatie van een kind.

'Inmiddels geldt dit in Europa voor 39 procent van alle kinderlevertransplantaties. In Nederland is dit inmiddels meer dan de helft. Dit heeft vooral te maken met het grote tekort aan donororganen. Het vinden van een lever afkomstig van een overleden donor dat geschikt is voor een kind is vaak nog extra moeilijk, doordat het orgaan niet alleen van goede kwaliteit moet zijn, maar ook moet kunnen passen in een kind’, staat in het onderzoek.

Nieuws

menu