Lhbti-asielzoekers in azc Ter Apel moeten 'zichtbare lhbti-uitingen' zoals regenboogstickers verwijderen voor hun eigen veiligheid. 'Dit is werkelijk de omgekeerde wereld'

Lhbti-asielzoekers in Ter Apel mogen geen lhbti-gerelateerde uitingen, zoals regenboogstickers en roze hartjes, meer in hun unit hebben. Foto: LGBT Asylum Support.

Lhbti-asielzoekers in Ter Apel moeten alle zichtbare uitingen die lhbti gerelateerd zijn, zoals regenboogstickers, verwijderen uit de units waarin ze verblijven. Het COA neemt deze maatregel een week nadat drie lhbti-asielzoekers bedreigd werden met aanranding.

,,Dit is werkelijk de omgekeerde wereld”, vindt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. ,,Het COA richt uit veiligheid beschermde lhbti-units in. Die werken als een veilige haven in opvanglocaties waar lhbti-asielzoekers zich vaak voor het eerst in hun leven veilig voelen. Daar hoort ook hun trotse identiteit bij.”

Lhbti-asielzoekers verplichten hun identiteit te verbergen is geen oplossing voor het structurele probleem dat discriminatie van lhbti-asielzoekers in opvangcentra is, zegt Kortekaas. ,,Want het probleem ligt juist bij de cultuur die lhbti’ers niet accepteert en die al jaren bepalend is in opvangcentra. Bovendien gaat het hier niet om een politieke of religieuze uiting maar om identiteit. Dat is heel wat anders.”

Gehaakte roze hartjes

De bewoners van speciale lhbti-units in Ter Apel, vaak bovenwoningen waar van buitenaf niets te zien is, zijn geschokt, zegt Kortekaas. Ze hebben ‘uitingen’ waaronder regenboogstickers, gehaakte roze hartjes van de Roze Zaterdag in Leeuwarden, afbeeldingen uit het Nederlandse/Engelse tijdschrift GayNews en een kunstkalender moeten verwijderen.

‘Waarom hangt er dan een regenboogvlag?’

Kortekaas heeft de staatssecretaris nogmaals aangeschreven met de vraag wat er bedoeld wordt met ‘Nederlandse waarden’ als lhbti-asielzoekers in Nederland verzocht wordt om terug in de kast te gaan. ,,Zoals recent een homoseksuele asielzoeker die door vijf mannen ernstig mishandeld en bedreigd werd met een pistool omdat hij een pet droeg waarin een regenboogpatroon verwerkt was. Het COA verzocht hem daarop deze niet meer te dragen wat hij weigerde. Wij vragen ons af: waarom hangt dan bij elk azc een regenboogvlag?”

Naar aanleiding van de berichtgeving van LGBT Asylum Support komt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol op korte termijn naar Ter Apel, zegt Kortekaas.

Nieuws

menu