Licht op groen voor aanpak Joodse begraafplaatsen Groningen

Het licht staat op groen voor de aanpak van acht Joodse begraafplaatsen in Groningen. Die rustplaatsen liggen er daarna weer jaren goed bij.

Willem Fokkens is blij mee met deze beslissing. Hij beheert de rustplaatsen namens de eigenaar, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Dat hoorde eerder dit jaar dat de provincie Groningen 150.000 euro op tafel wilde leggen voor de aanpak. Voorwaarde was dat het NIK zelf ook 100.000 euro op zou hoesten.

Vrijwilligerswerk

Het NIK heeft dat geld niet. ,,Maar we hebben nu voor elkaar gekregen dat we van de provincie de som deels in mogen brengen in de vorm van vrijwilligerswerk’’, zegt Fokkens. ,,We hebben al enkele vrijwilligers gevonden. Onderdeel van de afspraak is ook dat ik op zoek ga naar subsidies. Op basis hiervan krijgen we het geld van de provincie en kan de opknapbeurt doorgaan.’’

Dat is goed nieuws voor de Joodse begraafplaatsen in Zuidbroek, Farmsum, Kolham, Hebrecht, Veendam, Winsum, Bad Nieuweschans en Winschoten. Zij liggen er nu niet in optimale staat bij. ,,Op de meeste rustplaatsen komt dat door het groen’’, zegt Fokkens. ,,Er moeten bomen en struiken worden gesnoeid en daar hebben we nu het geld voor. De begraafplaats in Hebrecht bijvoorbeeld ligt er op zich prima bij, maar heeft last van bomen met overhangende takken. Die kunnen op zerken terecht komen als ze vallen.”

Zerken

Op twee begraafplaatsen zijn het vooral de zerken die Fokkens zorgen baren: die in Bad Nieuweschans en in Winschoten. De eerste is een kleine rustplaats, met enkele tientallen graven. ,,Maar veel zerken zijn in slechte staat. Er zitten scheuren in en de namen zijn onleesbaar. We gaan daar iets aan doen met vrijwilligers van de Stichting Boete en Verzoening. Dat is dus een voorbeeld van vrijwilligerswerk dat we inbrengen.’’ Boete en Verzoening is een christelijke organisatie die op verschillende manieren Joodse instellingen helpt.

Diezelfde organisatie helpt ook bij het opknappen van de grote Joodse begraafplaats in Winschoten. Daar staan vijfhonderd zerken, een herinnering aan de grote Jodenstad die Winschoten ooit was. ,,Tientallen zerken staan er daar slecht bij. Het metaheerhuisje, oftewel het lijkenhuisje, moet ook worden opgeknapt.’’

2017

Fokkens gaat ervan uit dat de rustplaatsen in Bad Nieuweschans en Winschoten in 2017 worden aangepakt. ,,Hopelijk kunnen we dan ook met de andere zes aan de slag.’’ De overige vijftien Joodse rustplaatsen in de provincie liggen er volgens Fokkens redelijk goed bij.

Nieuws

Meest gelezen

menu