Lifelines: ruim 60 procent ouderen bezorgd ziek te worden van coronavirus

Samples van het onderzoek Lifelines van het UMCG worden bij -80 graden opgeslagen. Foto: Geert Job Sevink

Hoe ouder, hoe bezorgder ziek te worden van het coronavirus. Dat is een van de eerste resultaten van het Lifelines-onderzoek naar corona dat vorige week van start ging onder 135.000 inwoners van Noord-Nederland.

Van de 60-plussers is meer dan 60 procent bezorgd zelf ziek te worden, terwijl van de mensen beneden de 30 jaar meer dan 60 procent daar juist geen zorgen over heeft.

Diagnose zonder test

Een op de drie van de Lifelines-deelnemers heeft de vragenlijst ingevuld. Dat zijn ruim 48.000 inwoners van Noord-Nederland. Daarvan blijken 229 deelnemers getest te zijn voor corona van wie 23 positief. 267 deelnemers hebben de diagnose covid-19 gekregen van een arts, zonder test, en een zeer gering aantal deelnemers is daadwerkelijk opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Volgens de onderzoekers is er nu al veel belangstelling voor de gegevens over corona bij onderzoeksinstituten uit binnen- en buitenland. ,,Hoe meer we weten over dit virus, des te beter kunnen beleidskeuzes worden gemaakt’’, zegt een woordvoerder.

Betere resultaten

Deze week is alweer de tweede vragenlijst verstuurd aan de deelnemers. Dat blijft Lifelines de komende tijd doen. ,,Omdat het virus nog actief is, neemt het aantal coronabesmettingen in de populatie hoogstwaarschijnlijk toe’’, vervolgt de woordvoerder.

,,Deze grotere aantallen maken het voor mogelijk om beter te begrijpen hoe genetische en omgevingsfactoren kunnen voorspellen waarom de een wordt opgenomen in het ziekenhuis, terwijl een ander ongehinderd thuis kan uitzieken. Ook krijgen we door de deelname van zoveel mogelijk Lifelines-deelnemers een steeds beter beeld van hoe een pandemie en de maatregelen ertegen de mentale gesteldheid van mensen beïnvloedt.’’

Het Lifelines corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen.Nieuws

Meest gelezen

menu