Linus (9) maakt anderen blij met cadeautjes, en Sander is de jongste molenaar van Nederland. Dit is het goede nieuws van deze week

Dit is het goede nieuws van deze week.

Goed nieuws is geen nieuws, zo wil het gezegde. Nou, wij denken van wel! Lees hier het wekelijkse overzicht van het liefste, leukste, meest hoopvolle of grappigste nieuws uit Groningen en Drenthe.

Renners zijn met een lampje te vinden in het Stadspark van Groningen

Je hebt de 4Mijl in oktober, een paar weken later de Plantsoenloop en in februari de Nacht van Groningen. En dan is er in het voorjaar ook nog de urban trail.

Recreatieve lopers kunnen hun agenda aardig vullen met evenementen waar hun conditie en snelheid geklokt wordt met als beloning op de finish een medaille en een dorstlessend drankje. En een voldaan gevoel uiteraard.

Sinds zaterdag is de loopagenda met de Stadspark Night Run uitgebreid. Geen wedstrijd maar een recreatieve loop van vijf dan wel tien kilometer door een donker Stadspark. Nu moet dat Night Run niet al te letterlijk worden genomen want de laatste renners vertrokken al om 21 uur ’s avonds. Een vrolijke tocht met deelnemers met een fel schijnend lampje op het voorhoofd over smalle paadjes, bruggetjes en dwars over de Stadsparkcamping. Het leverde een fraaie aanblik op van een lange slinger dansende lichtjes in de duisternis.

De eerste editie van de Night Run vond plaats bij temperaturen onder nul, de koudste 19 november sinds tijden. De lopers gaven er niets om. Na een of twee kilometer waren ze immers heel aardig opgewarmd. En bij de finish bleken de meeste deelnemers nog zo fit, dat ze nog wel een rondje konden doen. Nou, volgend jaar maar weer. Of in februari al, dan staat de nacht van Groningen op de rol, ’s avonds niet ’s nachts .

Veendam manifesteert zich met populaire lichtjesroute als lichtstad

Meer over licht in de duisternis. Het is nu eenmaal die tijd van het jaar. In Veendam worden sinds deze week tientallen huizen, monumenten, bruggen, villa’s en boerderijen verlicht met ontelbare led-lampjes. De lichtjesroute Veendam vindt namelijk voor de derde keer plaats.

Met de gestegen energieprijzen zou je denken dat de animo om de gevel van je woning in het licht te zetten tanende is. Maar, nee hoor. De lichtjesroute kent meer deelnemers dan ooit. ,,Samen zorgen we in sombere tijden voor licht en vrolijkheid’’ Veendam afficheerde zich nog niet zo lang geleden – en misschien gebeurt dat nog wel – als parkstad maar de komende weken staat de veenkolonie wat ons betreft te boek als lichtstad .

Eindelijk gaat de bouw van het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog beginnen

Het heeft even geduurd, maar de bouw van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog gaat volgend jaar eindelijk beginnen. De voorbereidingen duurden jaren, er zijn ongeveer acht versies van het ontwerp gemaakt en de bouwkosten bleven maar stijgen. Maar de financiering is rond en in april begint de bouw.

Het moet een klein Forum van het Waddengebied worden, is de bedoeling. Kom kom, niet te bescheiden. Het complex herbergt straks het zeehondenopvangcentrum (dat nu nog in Pieterburen zit), een soort museum over de Wadden, een winkel en een soort VVV en er zijn ruimtes voor congressen en horeca.

Aanvankelijk zou het Werelderfgoedcentrum een investering vergen van pakweg 27 miljoen. De kosten zijn gestegen tot meer dan 40 miljoen. Euro welteverstaan. Daarmee gaat de vergelijking met het Forum Groningen alvast op. Dat kostte immers een veelvoud van de oorspronkelijke plannen. En die was al niet mals. Maar wie heeft het daar nog over. Er komen massa’s mensen. Als er ook zoveel publiek in dat centrum in Lauwersoog komt, wie heeft het dan nog over dat geld. In 2025 moet het open zijn. Dan hebben we het ongetwijfeld alweer over heel andere zaken .

De gezondste stad van Nederland is... Groningen (alweer!)

De Martinistad werd deze week voor de tweede keer in een onderzoek van Arcadis uitgeroepen tot gezondste stad van Nederland. Niet dat je daar nou zoveel aan hebt, maar het staat mooi op de conduitestaart van de stad.

De onderzoekers vergeleken op basis van een onderzoek van het RIVM vijf verschillende factoren: of er in de stad een gezond gebouwde omgeving is, of een stad fiets- en voetgangervriendelijk is en een dekkend ov-netwerk heeft, of de stad gezonde buitenruimte heeft, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress en of er genoeg plek is voor sociale interactie.

Op die punten scoorde Groningen dus het best met Emmen als goede tweede. En de slechtst scorende stad? Rotterdam. De eerste worden, da’s mooi. Het is de kunst eerste te blijven. Sporters weten dat. Welnu, de stad Groningen doet het wat dat betreft dus heel aardig. Niet dat je daar nou zoveel aan hebt, maar het staat mooi op de conduitestaat van de stad .

Sander (16) uit Diever is de jongste molenaar van Nederland

Sander Boom (16) uit Diever mag zich sinds deze week de jongste molenaar van Nederland noemen. Hij legde in Norg met succes het molenaarsexamen af. En hij niet alleen. Ook Willem Telgen (17) en Coen Manche (18) mogen als molenaar aan de slag op één van de 1200 molens die in Nederland nog in bedrijf zijn.

Werk zat voor de jongeren want er is een groot tekort aan molenaars. Het Gilde van vrijwillige Molenaars is dus heel erg blij met het verse bloed. Het examen van de drie vond onder grote belangstelling van de media plaats. Sander, Willem en Coen raakten daarvan niet van hun à propos. En de jongens zijn volstrekt niet malende. Sander leerde In zijn vrije tijd 150 uur voor de molenaarsopleiding. Na alle poespas rond het examen, moest hij spoorslags naar school want hij zit in VWO 6. Die loopt niet bepaald met molentjes .

Linus (9) uit Roden bezorgt menigeen mooie feestdagen

Er schuilt een hoop vreugde in het krijgen van een surprise. Dat weet iedereen die jarig is of in de decembermaand een cadeautje uitpakt. Maar het geven van een geschenk veroorzaakt evenveel voldoening. Dat weten de 9-jarige Linus en zijn moeder uit Roden al jaren hebben er een traditie van gemaakt om met de feestdagen in aantocht de voedselbank te voorzien van cadeautjes . Klei, kleurboeken, bellenblaas, een pietenpetje en zélfs oorbellen voor de mama’s werden deze week ingeleverd door Linus en zijn moeder. De voedselbank in Roden is bijzonder blij met de donaties van Linus en zijn moeder. Coördinator Hermiene van de voedselbank noemt de actie geweldig en weet het zeker: Linus wordt later een fantastisch mens.” Kleine correctie, Linus is dat nu al .

Koninklijke onderscheiding en kleinkind op één dag. Het kan niet op voor René in Nieuw Amsterdam

Wat een dag was het deze week voor René Haasken. Na veertig jaar nam hij afscheid als bestuurslid van Plaatselijk Belang Nieuw Amsterdam/Veenoord. Bij het afscheid werd de 62-jarige Haasken verrast met mooie woorden en… een koninklijke onderscheiding. Dik verdiend. Maar de mooiste onderscheiding kreeg Haasken diezelfde dag nog. Hij werd voor de vierde keer opa. Daar kan een lintje van de koning niet tegenop .