Loetjoeboek Groningen krijgt een vervolg

Het einde is in zicht voor de speciale boekwinkel Loetjoe in de Folkingestraat. Maar het verhaal van Loetjoe is nog niet afgelopen. De makers schrijven druk aan deel twee.

Loetjoe

De muren van de tijdelijke boekenwinkel in de Folkingestraat zijn versierd met kleurrijke schilderijen. Deze afbeeldingen komen alle twaalf uit het enige boek dat de speciale boekhandel verkoopt: Loetjoeboek , een prentenboek voor kleintjes tot 4 jaar.

De naam van de winkel? Loetjoe. De naam van het hoofdpersonage? Ook Loetjoe, een bijzondere kruising tussen een giraf, een koe en een Jack Russel terriër.

Aan het einde van deze maand verdwijnt de tijdelijke winkel. Maar er is goed nieuws voor de fans van de giraf-koe-hond en zijn vriendjes: het tweede boek is in de maak.

‘Mooie herinnering’

Loetjoeboek is een initiatief van kinderopvang Loetjoe aan het Damsterdiep. Eigenaar Miranda Nieman zocht een boek om ‘haar’ kinderen mee te geven als ze naar de basisschool gaan. ,,Ik wilde ze graag een mooie herinnering geven aan hun tijd hier’’, verklaart ze. En plots was daar Loetjoe, het fantasiewezen dat ze samen met vriendin en kunstenaar Roxanne Monsanto verzon en dat al gauw een eigen boek kreeg.

Monsanto sloeg aan het schilderen. Voor de teksten strikten de dames schrijver en copywriter Pierre Carrière. Er zijn zo’n vijfhonderd exemplaren verkocht in de winkel.

,,Heel wat’’, vindt Nieman. Het boek verhaalt over de eerste spannende schooldag van Loetjoe, die woont op het eiland Senang waar iedereen alles kan.

Deel twee

Deel twee in de serie wordt nu gemaakt. Deze keer is de hoofdrol voor Bagoes (‘mooi’ in het Maleis), een paars roze nijlpaard met heel kleine zwarte drakenvleugels. Op een ochtend wordt hij wakker met pijn aan zijn tand en trekt hij eropuit om hier iets aan te doen.

Volgend jaar moet dit deel – met zestien prenten – klaar zijn. Of Bagoes ook een eigen winkel krijgt, kunnen de makers niet beloven. Wel hopen ze dat Loetjoe en Bagoes het begin zijn van een hele serie.

Nieman: ,,Roxanne heeft zo’n grote fantasie. Zij komt altijd met inspiratie voor meer. Als ze een diertje maakt dat er per ongeluk net anders uitziet dan de rest denken wij meteen: goh, we kunnen wel een verhaal maken over anders zijn.’’

De winkel is nu bijna vier maanden open. Op 26 mei volgt een groot eindfeest, waar iedereen die zin heeft welkom is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu