Logboek van grimmige Sinterklaasintocht met demonstraties in Groningen

Terugkijken: Grimmige sfeer bij Sinterklaasintocht Emmaplein in Groningen.

Pro-Zwarte Piet demonstranten zochten zaterdagmiddag tijdens de sinterklaasoptocht op het Emmaplein de confrontatie met demonstranten tegen Zwarte Piet. Een logboek van de verslaggevers ter plaatse.

Vrijdag 22:00 uur: Facebook

Op Facebook verschijnt het bericht dat de Pro-Zwarte Piet demonstranten zich om 10 uur ‘s ochtends willen verzamelen op de parkeerplaats bij Van der Valk Hotel Groningen - Hoogkerk. Ruim veertig mensen hebben aangegeven bij de demonstratie te willen zijn.

Zaterdag 10:02 uur: Parkeerplaats Van der Valk Hoogkerk

Drie Pro-Zwarte Piet demonstranten staan te wachten op de parkeerplaats. De politie komt een kijkje nemen, maar besluit na een rondje weer te vertrekken. Na een aantal telefoontjes tussen de organisatie en de demonstraten blijkt de verzamelplek te zijn veranderd. Ze verzamelen zich bij nader inzien in een kroeg in de buurt van het Zuiderdiep in Groningen.

 

11:00 uur: Café D’Olle Grieze

Een groep van zo’n tien voorstanders van Zwarte Piet staat voor de deur van het café. Ze zeggen absoluut niet in gesprek te willen gaan met de pers en vertrekken richting een andere kroeg: Pub 050 aan het Gedempte Zuiderdiep. Daar groeit de groep tot zo’n tachtig personen.

 

12:40 uur: Binnenstad Groningen

De tegenstanders van Zwarte Piet, bekend onder de naam Kick Out Zwarte Piet, verzamelen zich op een geheime locatie in Groningen. Vanwege geruchten dat hooligans zich met de demonstratie willen bemoeien, wordt de groep met een bus naar het Emmaplein gebracht.

13:05 uur: Emmaplein

De voorstanders van Zwarte Piet lopen naar het Emmaplein. De gemeente had voor deze groep een vak op het Gedempte Zuiderdiep gereserveerd, maar daar trekken zij zich niets van aan. De mensen van Kick Out Zwarte Piet mogen bij het Emmaplein staan, dus gaan zij daar ook heen.

 

13:25 uur: Emmaplein

Een groep jonge Groningers die net als Kick Out Zwarte Piet tegen Zwarte Piet wil protesteren loopt vanaf het Zuiderdiep het Emmaplein op. Ze hebben borden bij zich waar leuzen op staan zoals Zwarte Piet -Doe effe niet. De voorstanders van Zwarte Piet lopen vanaf het midden van het Emmaplein op de studenten af. Een deel van de groep probeert de protestborden uit de handen van de jonge Groningers te trekken. Daarbij wordt een jongen op de grond gegooid. De politie grijpt in en drijft de voorstanders van Zwarte Piet terug naar het midden van het Emmaplein.

 

13:27 uur: Emmaplein

De groep voorstanders van Zwarte Piet beginnen, terwijl ze omringd worden door politie, te scanderen. „Groningen! Hooligans!” Daarna zetten ze 'Zie ginds komt de stoomboot' in.

13:31 uur: Emmaplein

Twee mannen lopen ondertussen naar het vak waar de jonge Groningers staan. „Vertel, nou eens wat je wil dan. Domkop.” Ondertussen arriveert de Kick Out Zwarte Piet-groep op het Emmaplein. Zij voegen zich bij de jonge Groningers.

13:31 uur: Andere kant van het Emmaplein

De politie drijft de voorstanders van Zwarte Piet naar de andere kant van het Emmaplein. Daar staan ze een tijdlang stil. De voorstanders gaan het gesprek aan met de politie.

 

13:45 uur: Ubbo Emmiussingel

De politie dwingt de groep hooligans om richting de Ubbo Emmiussingel te lopen. Een deel splitst af naar de Werkmanbrug bij het Groninger Museum. Het andere deel gaat volgens een agent terug naar de kroeg.

13:58 uur: Emmaplein

Bij het vak waar Kick Out Zwarte Piet staat verschijnen opnieuw voorstanders van Zwarte Piet. De tegenstanders schreeuwen: „No more blackface.” De voorstanders schreeuwen: „Hou je bek eens.” Opnieuw komt de politie tussen beide. De agenten vormen een muur tussen de twee groepen.

 

14:07: Emmaplein

Sinterklaas rijdt langs het vak. De tegenstanders schreeuwen nog steeds: „No more blackface.” De voorstanders applaudiseren luid als de Goedheiligman met zijn Pieten voorbijkomt.

14:16: Emmaplein

Kick Out Zwarte Piet en de jonge Groningers worden door de politie naar de bus begeleid om het Emmaplein veilig te kunnen verlaten. Een jongetje dreigt met appels naar de bus te gooien.

 

14:21: Emmaplein De bus vertrekt. De rest van het publiek verlaat het Emmaplein.

Nieuws

menu