Logeerhuis kan geen gezinshuis vinden

Logeerhuis voor herstel na ziekte in Stad

Stichting Logeerhuis De Opstap kan maar geen goed pand vinden om mensen na een ziekenhuisopname te vertroetelen of om mantelzorgers op adem te laten komen.

Stichting Logeerhuis De Opstap kan maar geen goed pand vinden om mensen na een ziekenhuisopname te vertroetelen of om mantelzorgers op adem te laten komen.

Een geschikt huis met vijf slaapkamers blijkt onvindbaar. Dertig vrijwilligers staan te trappelen om te beginnen; de gemeente Groningen heeft voor drie jaar subsidie uitgetrokken om een pilot te bekostigen en er is een stichtingsbestuur gevormd. Kortom, Logeerhuis De Opstap kan elk moment beginnen. De streefdatum is 1 april.

Echter, er is geen pand beschikbaar om de activiteiten gestalte te geven. Albertien van Dijk van de stichting snapt niet waarom ze nog steeds geen huisvesting hebben. ,,Er moet toch ergens een leuk huis in een wijk in Groningen zijn met vijf slaapkamers en een mooie woonkeuken? Een huis dat gemakkelijk rolstoeltoegankelijk is te maken? Een gezellige plek.''

Oude bejaardenhuizen

Er was de afgelopen maanden contact met woningbouwcorporaties in de stad en ook met anti-leegstand-organisatie Carex. Van Dijk: ,,We hebben zelfs naar oude bejaardenhuizen gekeken, maar die hebben minstens 12 kamers en dat vinden we te groot. Dan zouden we daar samen met een andere organisatie in moeten en zo'n samenwerking hebben we nog niet gevonden.''

Het huis mag rustig in een buitenwijk staan en de stichting heeft ook geld om de reguliere huurprijs te betalen. ,,Maar er is grote schaarste, mede omdat ook vluchtelingen onderdak moeten krijgen. Maar begrijp me goed, dat vind ik zeer terecht'', zegt Van Dijk die tevens vrijwilligster is voor vluchtelingen bij Humanitas.

Het idee voor het logeerhuis ontstond anderhalf jaar geleden nadat een ex-patiënt zich bij Humanitas meldde omdat ze zich na ontslag uit het ziekenhuis thuis niet kon redden.

Nieuws

Meest gelezen

menu