Monsterzege voor Lokaal Belang bij verkiezingen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum voor nieuwe gemeente Eemsdelta

Lijsttrekker Annalies Usmany is dolblij met de uitslag. Ze is een van de weinige vrouwelijke lijsttrekkers. ,,Ik heb alle mannen mooi achter me gelaten." Foto: Corné Sparidaens

Lokaal Belang Eemsdelta is als grote winnaar uit de bus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Eemsdelta. „Ik ben echt een heel blij mens”, zegt lijsttrekker Annalies Usmany. „Ik heb alle mannen mooi achter me gelaten.”

Nog voordat alle uitslagen bekend waren, begonnen de andere partijen hun felicitaties al uit te delen aan Lokaal Belang Eemsdelta. Al tijdens het bespreken van de uitslagen per stembureau werd duidelijk dat de lokale partij heel veel stemmen kreeg.

De partij is ontstaan uit de drie grootste lokale partijen: Fractie 2014 uit Delfzijl, Gemeentebelangen Appingedam en Loppersum Vooruit.

„Ik had gehoopt dat we zouden winnen, maar dit had ik niet verwacht”, zegt Usmany. „Jarenlang hard werken is vanavond beloond.”

Voorlopige zetelverdeling
Lokaal Belang 11
ChristenUnie 3
Gemeentebelangen 2
VVD 3
PvdA 5
CDA 3
GroenLinks 2
De Seniorenpartij, de Jongerenpartij en D66 krijgen naar verwachting geen zetels

Lijsttrekker Bé Schollema (PvdA) is ‘retetrots’ dat zijn partij nummer 2 is geworden. „Ik vind het vooral tof om te zien dat we in een paar dorpen in de huidige gemeente Loppersum de grootste zijn geworden.”

Is dat het Bé Schollema-effect? „Misschien? Misschien is het ook nog een beetje het Meindert Schollema-effect. Ik vind het daarom extra bijzonder om te zien dat Middelstum rood kleurde.” Oud-burgemeester Meindert Schollema, de vader van Bé, is eind vorig jaar overleden.

Definitieve uitslag volgt vrijdag

Het gaat hierbij wel om een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag volgt vrijdag.

In een bijna lege zaal, alleen de lijsttrekkers van de tien deelnemende partijen waren uitgenodigd, werd woensdagavond de voorlopige verkiezingsuitslag bekend gemaakt. De avond werd live gestreamd vanuit Theater de Molenberg. De opkomst van de verkiezingen was, tegen alle verwachtingen in, best hoog: 44,21 procent van de inwoners maakte de tocht naar de stembus..

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu