Raadsfractie 100% Groningen blijft trekken aan dood paard: lokale partij wil Peerd van Ome Loeks naar Grote Markt

Het Peerd van Ome Loeks bij het Groninger Hoofdstation in 2018. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

De lokale raadsfractie van 100% Groningen wil dat er serieus wordt gekeken naar mogelijkheden om het Peerd van Ome Loeks een nieuw onderkomen te bieden in het nieuw te bepalen straatbeeld van de Grote Markt. Hiertoe doen zij een oproep in de raadscommissie.

Volgens de lokale partij is het Peerd van Ome Loeks een voor alle Groningers herkenbaar figuur dat naast de tragische dood in het welbekende versje ook geen goed leven is beschoren als standbeeld. Het beestje heeft nooit een ceremoniële onthulling gekregen, en is na enkele verhuizingen gestrand op een uithoek van het Stadsbalkon bij het treinstation.

‘Onvoldoende aandacht’

In de nieuwe plannen van de Grote Markt wordt er volgens 100% Groningen onvoldoende aandacht besteed aan het karakter van het plein. De huidige plannen richten zich vooral op de toevoeging van bomen en zitplaatsen.

Volgens Detleff Mellies, woordvoerder voor 100% Groningen, is dit niet genoeg. „De mooiste pleinen hebben een kroonstuk, een aandachtstrekker. Iets dat het plein een eigen identiteit geeft. Een standbeeld. En daarvoor hebben we wel een suggestie. Als we het beste paard van stal willen halen voor onze binnenstad, is het toch het Peerd van Ome Loeks. Dat staat te springen om zijn welverdiende plek in de schijnwerpers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu