Loodsenmonument siert zeedijk Delfzijl weer (en dat van Ede Staal keert binnenkort ook terug)

Terug van weggeweest: na bijna vier jaar in de opslag, staat het Loodsenmonument weer op de zeedijk in Delfzijl. Het robuuste gedenkteken herinnert aan de in 1922 omgekomen bemanning van de loodsschoener Eems II.

Het Loodsenmonument staat weer op z'n plek.

Het Loodsenmonument staat weer op z'n plek. Foto: Jan Zeeman

De dijk moest worden versterkt én het nieuwe stadsstrand met boulevard werd aangelegd. Daarom verdween het monument, samen met dat voor Ede Staal, in 2017 in de opslag ergens in Appingedam. Dinsdagmiddag is het teruggeplaatst.

Loodsschoener Eems II

De loodsschoener Eems II verging tijdens een zware storm in 1921 en haar tienkoppige bemanning overleefde de ramp niet. Op initiatief van de toenmalige Delfzijlster handelsvereniging werd een comité opgericht om geld in te zamelen voor de nabestaanden. Een deel van het geld werd gebruikt voor het monument.

,,Het is ons gelukt om het op bijna dezelfde plek terug te plaatsen’’, zegt wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta). Het monument staat bij het pas geopende stadsstrand, aan de kant van het kantoor van Groningen Seaports.

,,Binnenkort worden de zeven masten van de Wapperkunst Galerie teruggeplaatst en vlakbij Hoogwatum komt het Ede Staal monument.’’ Als ode aan de zanger werd in 2001 op de dijk een standbeeld onthult. De tien meter hoge conische zuil werd gemaakt door kunstenaar Chris Verbeek.

Officiële opening stadsstrand, boulevard en brug

De officiële opening van het nieuwe stadsstrand, de boulevard en de brug vindt, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen, plaats op vrijdag 25 juni 2021. Dan wordt ook de naam van de nieuwe brug bekend gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu