Loppersum blundert met lintje voor Frieda. 'Ik zal mijn best doen om verrast te klinken'

Foto: ANP Sander Koning

Duizenden Nederlanders krijgen vandaag een koninklijke onderscheiding. Dat moet tot het begin van de middag geheim blijven, maar soms gaat het mis.

Iets meer dan drieduizend landgenoten worden gebeld door hun burgemeester. Die vertelt ze dat het de koning heeft behaagd hen te benoemen in een ridderorde. 1989 mannen en 1071 vrouwen valt die eer te beurt.

Wegens de corona-uitbraak is de procedure dit jaar wat afstandelijker dan in voorgaande jaren, waarbij de onderscheiding vaak persoonlijk werd uitgereikt. Er zal later worden gezocht naar één landelijk moment waarbij de versierselen kunnen worden uitgereikt, hebben de gemeenten afgesproken. Wanneer dat is, is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis.

Telefoon van burgervader

In Groningen kunnen 72 mensen telefoon verwachten van hun burgervader. In ‘t Zandt is Frieda Drenth de gelukkige. Alleen is voor haar de verrassing er al af. Drenth las een paar dagen geleden in een mail van de gemeente Loppersum tot haar verbazing dat ze wordt onderscheiden.

Als samenstelster van Zandsternijs , het dorpsblaadje voor ‘t Zandt, krijgt ze elk jaar een bericht van de gemeente met de namen van de mensen die een lintje ontvangen. Dit jaar zag ze dus haar eigen naam met daarbij: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

,,Ze hebben er kennelijk niet bij nagedacht. Mijn familie zei: het klopt vast niet, het is spam. Maar mijn man zei: nee, het klopt wel. Ik heb hem voor je aangevraagd, met onze dochter.’’

Drenth kan er wel om lachen. ,,Als burgemeester Hans Engels me belt, zal ik mijn best doen om verrast te klinken. Ik ben hoe dan ook heel trots dat ik een lintje krijg.’’

Trouw

Ze heeft de onderscheiding gekregen voor het vele vrijwilligerswerk dat ze al jarenlang trouw doet. Zo verzorgt Drenth bijvoorbeeld al ruim vijftien jaar de dorpskrant Zandsternijs . Op Moederdag brengt ze ontbijtjes bij ‘mensen van wie ik vind dat ze dat hebben verdiend en die het zwaar hebben’. Ze is medeoprichtster van het Proathoes in ‘t Zandt en collecteert ook regelmatig.

Een woordvoerder van de gemeente Loppersum bevestigt dat er een fout is gemaakt. ,,Er is helaas iets misgegaan met de communicatie. Gelukkig vat mevrouw het sportief op.’’

De enige andere onderscheiding die in Loppersum wordt uitgereikt is voor zover bekend niet vroegtijdig uitgelekt. Vorig jaar werden er in die gemeente overigens vier lintjes uitgereikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu