Loppersum experimenteert met nieuwe witgoedregeling voor minima

Koelkasten en vriezers zijn vaak enorme energieslurpers, helemaal doordat ze altijd aanstaan. De gemeente Loppersum gaat daarom een proef doen met een witgoedregeling voor minimagezinnen.

Loppersum wil toch een feest.

Loppersum wil toch een feest. Foto: Jan Zeeman

Doel van de proef is uitzoeken of mensen minder geld kwijt zijn aan hun energierekening als ze hun koelkast door een zuiniger model vervangen.

Dit najaar loopt in de gemeente Loppersum de pilot voor energiecoaches bij huurders in de gemeente. Die coaches bezoeken 31 huishoudens om uit te leggen hoe gezinnen energie kunnen besparen. De proef met de witgoedregeling wordt hieraan gekoppeld. Als uit de test blijkt dat het vervangen van een koelkast of een vriezer inderdaad geld oplevert, dan gaat de gemeente de regeling voor meer mensen beschikbaar maken.

Aflossen door te besparen

De gemeente schiet in dat geval het aankoopbedrag voor een witgoedapparaat voor. Het geld dat een huishouden op de energierekening bespaart, kan het gebruiken om het nieuwe apparaat af te lossen. Stel bijvoorbeeld dat je maandelijks 7 euro minder betaalt voor stroom, dan betaal je elke maand 7 euro af voor je nieuwe zuinige koelkast.

„We willen niet het gevoel veroorzaken dat het verstandig is om dingen op afbetaling te kopen”, zegt wethouder Bé Schollema. „We kijken daarom met de proef eerst of hier vraag naar is, hoeveel het oplevert en of het werkt. We willen hiermee ook bewustwording creëren over welke apparaten veel stroom verbruiken.”

De gemeente Loppersum investeert 35.000 euro in de test. De deelnemende adressen krijgen één witgoedapparaat. Het gaat met name om koelkasten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu