Loppersum neemt risico met scholen

Loppersum neemt risico met scholen

De raad van Loppersum ging maandag mee in de wens van de Commissaris van de Koning en het college om ‘iconen' van scholen neer te zetten. En neemt daarmee een financieel risico.

De raad van Loppersum ging maandag mee in de wens van de Commissaris van de Koning en het college om ‘iconen' van scholen neer te zetten. En neemt daarmee een financieel risico.

Want de ambitie om scholen in Loppersum niet alleen aardbevingsbestendig te maken, maar meteen pronkstukken van duurzaamheid te bouwen, kost 1 miljoen extra. En dat geld moet nog ergens vandaan komen. De provincie betaalt immers niet mee aan haar wens.

Komt dat miljoen er niet, dan is dat voor rekening van Loppersum. De extra lasten van 45.000 euro per jaar kan de gemeente echter niet dragen, aldus GemeenteBelangen/D66. De vraag van onder meer Loppersum Vooruit en ChristenUnie was dan ook: waar betalen we voor?

Wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) noemde architectuur en duurzaamheid. Hij vergeleek het met de aanpak van de huurwoningen aan de Sjuxumerweg in Loppersum. Die hadden ook verstevigd kunnen worden, zonder zonnepanelen en warmtepomp. Heel concreet werd het evenwel niet.

Omdat onderzoek uitwees dat alle schoolgebouwen in de gemeente versterking behoeven is besloten drie nieuwe ‘kindcentra' neer te zetten: In Loppersum komen cbs Roemte en obs Prinses Beatrix onder een dak, Stedum krijgt nieuwbouw voor de fusieschool van cbs De Crangeborg en obs De Bongerd en in Middelstum geldt dat voor obs Wilster en obs Wicher Zitsema. Op alle locaties komt kinderopvang.

Gereformeerde basisschool Klim-op in Middelstum krijgt dan onderdak in het gebouw van Wicher Zitsema, dat versterkt en verduurzaamd wordt. Ook de scholen in Loppersum-Oost en Wirdum ondergaan een opknapbeurt.

Ondanks de meerkosten vonden veel partijen dat de kans gepakt moest worden. VVD-fractievoorzitter Bert-Jan Huizing: ,,Je kunt het maar één keer goed doen.'' Lies Oldenhof (PvdA): ,,Tot nu toe is het hier kommer en kwel. Laat er dan eens een keer iconen komen.''

De zorgen bleven echter bij Loppersum Vooruit en GemeenteBelangen/D66. Jacomine Meyling (GB/D66) betwijfelde of er teruggeschakeld kan worden naar ‘normale bouw' als het geld er niet komt. Schollema verzekerde van wel en wil sowieso vasthouden aan de iconen.

Nieuws

Meest gelezen

menu