In Loppersum blijven wonen en hopen dat het ooit weer normaal wordt | Rondje Ereschuld

Iris Gubbels (links) en haar zus Eva voor de winkel van hun opa en oma.

Iris Gubbels (links) en haar zus Eva voor de winkel van hun opa en oma. Foto: Corné Sparidaens

Het dorp Loppersum is het epicentrum. Van de aardbevingen en de versterkingsoperatie. Waar je ook staat hoor je het geluid van hamers en zware machines. In je ooghoek altijd steigers en hekwerk. Bewoners vrezen voor het unieke karakter van hun dorp. „Investeer liever in het erfgoed hier, dan in een vierbaansweg naar Delfzijl.”

Ko Wiersema (76) is net klaar met grasmaaien in zijn voortuin. Zijn huis moet nog versterkt worden. Of gesloopt en opnieuw gebouwd. De gesprekken daarover worden nog steeds gevoerd. ,,Volgende week komen ze weer langs.”

Hij weet dat hij voor een paar jaar zijn huis moet achterlaten om naar een wisselwoning te gaan. Daar slaapt hij geen uur minder om. Voor nu heeft hij hier alles wat hij wil. ,,Stress maakt het leven niet mooier. Alleen een stuk korter.” De ereschuld? Er zijn vast mensen en plekken die dat geld beter kunnen gebruiken.

Als hij dan toch ergens meer van zou kunnen krijgen, dan van deze mooie lentezon. ,,Maar het lijkt wel heel erg veel over geld te gaan.” En het weer laat zich niet omkopen. Niet voor 22 miljard en niet voor 30 miljard.

‘Wij worden wel geholpen, de buren niet’

Fred Kamminga (62) schudt de zaken die je wel met een zak geld op kunt lossen zo uit zijn mouw. Bovenaan die lijst staat het verdwijnen van werkgelegenheid uit het Noorden. ,,Als je een levendige provincie wilt, moet je zorgen dat jongeren hier blijven en niet naar Amstelveen of Amsterdam verhuizen. Daar moet je nu in investeren, want daar gaat een generatie overheen.’’

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's