Huurders in Loppersum moeten mogelijk 237 euro aftikken aan rioolkosten

Huurders bij woningcorporaties moeten mogelijk 236 euro gaan aftikken als de belastingen gelijk worden getrokken. Foto: Jeroen Kelderman

Wie in een woning woont van een woningcorporatie in Loppersum, moet vanaf 2021 mogelijk 237 euro aftikken aan rioleringsheffing. Dat staat in een voorstel om de belastingen tussen de drie fusiegemeenten van de Eemsdelta gelijk te trekken.

In de gemeente Delfzijl en Appingedam wordt de rekening rechtstreeks naar de huurders gestuurd. In Loppersum betaalden de woningcorporaties dat. Bij die gemeente is de eigenaar van de woningen verplicht om de rekening te betalen, bij de andere twee gemeenten is de gebruiker dat.

Voordeel voor woningcorporaties

Inwoners van Loppersum hebben daardoor jarenlang geprofiteerd van lagere woonlasten. Dat komt doordat de groep woningstichtingen de kosten niet doorberekende. Die situatie kan niet gelijk blijven als de gemeenten straks een eenheid vormen. Maandelijks stijgen de woonlasten voor de inwoners straks met twintig euro.

De drie woningcorporaties in de gemeente, Wierden en Borgen (676 woningen), Woonzorg Nederland (149 woningen) en Woongroep Marenland (363 woningen) betalen momenteel 345 euro aan rioolheffingen per woning, wat neerkomt op 411.000 euro.

Om de klap voor inwoners te verzachten zou er over 2021 een compensatieregeling moeten komen, betaalt door de woningcorporaties en de gemeente. Huurders betalen eerst de helft van de rioleringskosten en kunnen mogelijk kwijtschelding krijgen. In 2022 moeten ze ze volle mep betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu