Lucht tot 2019 voor school in Meedhuizen

De met sluiting bedreigde dorpsschool van Meedhuizen krijgt nog even lucht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering van Delfzijl.

Medezeggenschapsraad, ouders en kinderen vrezen dat de openbare school in Meedhuizen per 1 augustus 2017 dichtgaat. De zestig leerlingen die de school telt, werden met een bus naar het gemeentehuis van Delfzijl gereden om voorafgaand aan de raadsvergadering, een protestlied aan te heffen. Kinderen droegen spandoeken bij zich met teksten als: ‘Houd de school open, hou het dorp groot’. En doelend op de leden van het college van B en W en raadsleden: ‘Jullie stellen ons teleur.’

Vertegenwoordigers van oppositiefracties Lijst Stulp en Senioren Partij gingen tijdens het debat even later in de raadzaal fel in de aanval. Zij wezen op een motie die in 2013 door de gemeenteraad is aanvaard. Daarin sprak de raad zich unaniem uit om scholen in de kleine dorpen op het platteland zo lang mogelijk overeind te houden. Onderwijswethouder Jan Menninga (Fractie 2014) kreeg het verwijt dat hij deze uitspraak van de Delfzijlster raad naast zich neer had gelegd.

In reactie meldde Menninga dat de soep in zijn ogen niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Het scholenplan van de gemeente voorziet erin dat de school in Meedhuizen op termijn opgaat in een nieuw te vestigen kindcentrum in Wagenborgen. Volgens Menninga wordt de nieuwbouw van de school in dit dorp op zijn vroegst in augustus 2019 in gebruik genomen. Tot die tijd kan Meedhuizen broeden op plannen om de eigen school zo mogelijk in stand te houden. Bouwkundige versterking van de school is tot die tijd niet nodig, zei Menninga.

Een raadsmeerderheid nam een PvdA-motie aan. Daarin worden B en W dringend gevraagd erop aan te dringen bij het scholenbestuur van stichting Marenland om de vestiging in Meedhuizen zeker tot 2021 open te houden. Lijst Stulp stemde tegen. Zij vond deze motie te vrijblijvend. ,,Dit soort moties wordt toch niet uitgevoerd’’, voorspelde raadslid Edwin Stulp. De delegatie uit Meedhuizen betreurde het na afloop dat dreigende sluiting van de school na deze uitspraak niet is afgewend.

Nieuws

menu