Luts uit Utrecht is als 500e pleziervaartuig deze zomer in Veendam coronaproof onthaald (maar de bootjes zijn later dit jaar)

Wethouder Henk-Jan Schmaal onthaalt het echtpaar Gerrit en Yvonne de Jong uit Utrecht. Zij zijn deze zomer de vijfhonderdste passanten in de jachthaven van Veendam. Anna Kaufmann (op de rug gezien) van de gemeente Veendam legt het vast op de gevoelige plaat. foto rené beishuizen

De narrowboot Luts van het Utrechter echtpaar Gerrit (71) en Yvonne (73) de Jong gaat de geschiedenisboeken van Veendam in als het vijfhonderdste pleziervaartuig dat deze zomer de Parkstad aandoet.

Wethouder Henk-Jan Schmaal meldde zich vanmorgen bij de sluis nabij de Wilhelminabrug in het haventje van de Molenstreek om het stel daarmee te feliciteren.

Veendammer hebbedingetjes

Evenals voorgaande jaren - deze vijfhonderdste boot was dertien dagen later dan die van Henk en Marijke van den Hoek uit Amersfoort vorig jaar - trakteerde de wethouder de vaarrecreanten op een Veendammer tas gevuld met Veendammer hebbedingetjes. Daarbij een plattegrond van de Parkstad en het door raadslid Bert Kraan geschreven boekje Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland (over Westerdiepsterdallen).

Uitzichten in Groningen zijn mooi

Gerrit en Yvonne de Jong meldden zich maandag - vanuit Sappemeer - in de haven aan de Molenstreek. En varen morgen of overmorgen richting Stadskanaal.

,,We kiezen elke zomer een ander stuk van Nederland. We hoeven niet naar het buitenland. In ons land is water genoeg. Het is mooi rustig varen in Groningen. De uitzichten zijn hier mooi”, vertelt Yvonne.

Nog twee tot drie weken voor de boeg

Het paar was vijf jaar geleden ook al eens met de boot in Veendam. „Ook met deze boot. Die hebben we nu tien jaar. Alleen was die toen donkergroen van kleur”, zegt haar man. Ze zijn vijf weken onderweg en hebben nog twee tot drie weken voor de boeg. ,,We hebben alles aan boord”, zegt Gerrit. Nou, bijna alles; de televisie ontbreekt.

De vraag die jaarlijks wordt gesteld aan de jubilarissen is die waar de naam van de boot vandaan komt. ,,Dat is een rivier in Friesland. We hebben de boot tien jaar geleden gekocht en die had deze naam al. Vandaar Luts.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu