Maaltijdrel Vondelflat Groningen: directie sleept bewoners voor de rechter

Bewoner van de Vondelflat eet een protestpizza. Foto Matthijs Sorgdrager

Twee senioren in de Vondelflat in Groningen die ontevreden zijn over de maaltijden worden door de directie van de serviceflat voor de rechter gesleept.

In de serviceflat speelt al vier maanden een conflict tussen de directie en een groep van 21 bewoners. Deze zijn ontevreden over het eten dat hen wordt voorgeschoteld door Zinn, de vaste maaltijdverzorger van de Vondelflat. Daarom betrekken ze sinds februari maaltijden van de Harener cateraar De Jacobijn.

De directie van de serviceflat is van mening dat de bewoners verplicht een maaltijd moeten afnemen van de vaste cateraar. Dat zou in hun huurcontract staan. Als te weinig mensen dat doen, kan het niet meer uit.

De twee gedaagden zijn Abel van Santen en Jaap Pronk, die tevens in het bestuur van de bewonersvereniging zitten. ,,Ze moeten maar doen wat ze niet kunnen laten’’, reageert de 88-jarige Pronk. ,,Wij staan in ons recht. Het staat zwart op wit dat we keuzevrijheid hebben.''

Zelf beslissen

Advocaat Jitse Doornbos die namens Bastide Advocaten en Fiscalisten de belangen behartigt van de directie wilde eerder bevestigen noch ontkennen dat hij een zaak zou aanspannen tegen de ontevreden huurders. Uit het overleg met de directie blijkt nu dat dat toch gaat gebeuren.

Volgens Pronk, voorzitter van de bewonersvereniging, mogen de huurders sinds 1 januari 2016 zelf beslissen van wie ze hun eten betrekken. Daarvoor had de Vondelflat een eigen keuken waar het eten werd bereid.

Dwangsom

De 21 ontevreden bewoners kregen begin april van Bastide Advocaten en Fiscalisten een dwangsom opgelegd van 500 euro per maaltijd. Pronk: ,,Die moet inmiddels zijn opgelopen tot een enorm bedrag. Er is nog geen deurwaarder langs geweest om het te innen.’’ Ondertussen heeft de landelijke huurdersvereniging de Woonbond bemiddeld in de maaltijdrel tussen directie en bewoners, maar dit staat los van de rechtsgang.

Adviseur Maarten Groen heeft voorgesteld een commissie te benoemen die ‘redelijke en billijke kwaliteitseisen’ moet stellen aan de leveranciers van maaltijden. ,,We willen niet meer dat jan en alleman eten levert aan de bewoners van de Vondelflat.’’

Bezorgers

Zinn en De Jacobijn zijn niet de enige cateraars die maaltijden bij de bewoners afleveren. Er verschijnen ook pizzakoeriers en bezorgers van Chinese maaltijden in het 163 appartementen tellende flatgebouw, waar niet alleen senioren wonen.

Het conflict tussen de directie en de bewoners van de Vondelflat trok twee maanden geleden ook de aandacht van ouderenbond ANBO. Bestuurder Liane den Haan noemde de situatie in het complex volslagen ridicuul. Ze bestempelde het verplicht afnemen van maaltijden in huurcontracten tot ‘koppelverkoop’. Als een ludieke vorm van protest liet de ouderenbond met een legioen brommerkoeriers 160 pizza’s bij de bewoners bezorgen.

Pronk vindt dat het conflict met de directie al veel te lang heeft geduurd. ,,Het is welletjes geweest. We willen baas zijn in eigen mond.’’ Directeur Berend Lugies van de Vondelflat wilde niet reageren.

Nieuws

Meest gelezen

menu