Verzorgingshuis Maarsheerd in Stadskanaal dinsdag mogelijk weer open na zes sterfgevallen bij uitbraak van corona

Maarsheerd in Stadskanaal, tot nog toe zijn zes personen overleden na de coronauitbraak zegt directeur Veenstra Foto: 112 Groningen

Er zijn nog minder dan tien mensen besmet met het coronavirus in verzorgingshuis Maarsheerd in Stadskanaal, zegt directeur Ridzert Veenstra van BCO Ouderenzorg. Hij hoopt dat deze bewoners dinsdag zijn genezen.

Als dat zo is, kunnen de gesloten afdelingen weer geopend worden voor bezoek. Veenstra bespreekt dit met de GGD. Daarmee overlegt hij ook hoe dat geregeld wordt. „Met het oog op de verspreiding. We willen niet dat mensen het virus weer mee naar binnen nemen.”

In Stadskanaal is het aantal besmettingen hoog.

Niet van kamer af

Maarsheerd telt ongeveer vierhonderd bewoners. Sinds eind oktober duidelijk werd dat corona rondwaarde op de afdelingen Madelief, Klavertje Vier en Korenbloem, werden die gesloten voor bezoek. Vorige week werd de afdeling Anemoon gesloten. Veenstra weet niet of het virus via een bezoeker of medewerker is binnengekomen, zegt hij.

Bewoners mogen hun kamers niet uit en personeel mag niet van de eigen afdeling af. Verplegers moeten zich iedere keer dat ze een kamer bezoeken van een coronapatiënt volledig omkleden in een beschermend pak. „We zetten er samen de schouders onder, maar je kunt je wel voorstellen dat het zwaar is.”

Lastig om volledig coronavrij te worden

Volgens Veenstra zijn tot nog toe zes personen in Maarsheerd overleden aan het virus. „Dat waren vooral bewoners op hoge leeftijd. Dan moet je denken aan negentigplussers die heel breekbaar zijn.” Vaak hadden zij onderliggende gezondheidsproblemen, zegt Veenstra.

Hoewel de ontwikkelingen hoopvol zijn, houdt Veenstra nog een slag om de arm. Zo lijkt het erop dat het virus niet meer op de afdeling Madelief is, waar dementerenden wonen. „De bewoners worden weer wat monterder. Maar daar geven ze zelf niet goed aan dat ze klachten hebben, bijvoorbeeld als ze niets ruiken.”

Daarom kijkt hij of er een mogelijke hertest gedaan kan worden voor de heropening, hoewel ook daar niet alles mee uitgesloten kan worden, weet hij. „We worden nog wel geconfronteerd met corona. Ik vind het maar een rare ziekte.”

Nieuws

Meest gelezen

menu