Maarten van Rossem praat over ontgroening in zijn podcast. Roept studenten op geen lid te worden van Vindicat. 'Criminele organisatie'

Met het nieuwe collegejaar voor de deur roept historicus Maarten van Rossem studenten op geen lid te worden van studentenvereniging Vindicat.

Maarten van Rossem.

Maarten van Rossem. Foto: ANP

,,Het koor misdraagt zich al jaren en jaren. Elke keer worden ze op de vingers getikt en beloven ze beterschap. Maar het helpt nooit”, zegt Van Rossem in zijn nieuwe podcastaflevering . Hij noemt de door schandalen geplaagde vereniging een ‘klote corps’. 

Deugt gewoon niet

Van Rossem roept iedereen op om de vereniging links te laten liggen. Hij richt zich bovendien tot ouders en verzorgers. ,,Laat uw zonen en dochters geen lid worden van Vindicat. Het is een organisatie die fundamenteel - dat wil zeggen tot diep in de fundamenten - niet deugt.”

Presentator Tom Jessen werpt tegen dat een nieuwe generatie studenten het tij wellicht kan keren. ,,Niks mee te maken”, snauwt Van Rossem hem toe. ,,Er is daar iets mis. Het stijgt op uit de fundamenten van het gebouw. Het is bovendien een vrij nieuw gebouw. Het deugt gewoon niet.”

Hetzelfde liedje

,,Het is elk jaar hetzelfde liedje met Vindicat. Met die bangalijsten, met teveel zuipen. Er is ook nog eens een dode gevallen. Het is een organisatie waar de hele mentaliteit niet deugt.”

Financiering (tijdelijk) ingetrokken

Dat de Rijksuniversiteit Groningen de financiering van Vindicat een tijd stopzette, is volgens Van Rossem daarom terecht. ,,Ook nog eens een beetje de boel via de overheid gaan zitten financieren; deze criminele organisatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu