Macabere film: de dood van Jesse van Wieren

Jesse van Wieren

Hoofdstraat 16 in Kloosterburen vormt vandaag het decor voor een macabere film: twee verdachten spelen na hoe Jesse van Wieren volgens hen de dood vond.

Hoofdstraat 16 in Kloosterburen vormt vandaag het decor voor een macabere film: twee verdachten spelen na hoe Jesse van Wieren volgens hen de dood vond.

Rhowan P. en Desiree G. komen vandaag weer in het huis van Rhowan in Kloosterburen, waar Jesse van Wieren (28) om het leven kwam.

Twee films
Maar de geliefden, die elkaar sinds hun arrestatie 5 januari niet meer hebben gezien of gesproken, treffen elkaar ook nu bij de reconstructie niet. ,,Het speciale politieteam maakt twee films'', legt persofficier Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie uit. ,,De verdachten hebben hun eigen verklaring afgelegd. Zij laten voor de camera zien wat er volgens hen is gebeurd. Eerst de een, en als die is afgevoerd, de ander.''

Op nieuwjaarsmorgen is Jesse van het leven beroofd in het huis. De twee hebben verklaard dat er ruzie was, waarbij Jesse is neergestoken. Maar wat heeft zich precies afgespeeld? ,,We hopen door de reconstructie meer helderheid te krijgen'', aldus Van Rest.

Zonder kennis
De filmdag wordt geleid door politiemensen zonder kennis van de zaak om beïnvloeding te voorkomen. De situatie wordt zo getrouw mogelijk nagebootst. De verdachten spelen hun eigen rol, anderen doen zich voor als slachtoffer en partner. ,,Op de plaats delict herinneren mensen zich vaak weer meer details.''

Op de set zijn zo min mogelijk mensen. Het gros van het team, onder wie de officier van de zaak en de rechter-commissaris, volgt de audiovisuele opnames vanuit een regiewagen voor de woning.

Vrijwillig
De verdachten werken op vrijwillige basis mee. Hun advocaten kunnen ook de verrichtingen via beeld en geluid volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu