Machinefabriek Dubex in Stadskanaal overgenomen door bedrijf in de Noordoostpolder

Een boer spuit Phytofthora. Foto: Archief DvhN

AP Machinebouw uit Rutten in de Noordoostpolder neemt het bedrijf Dubex in Stadskanaal over. Bij Dubex worden spuitmachines voor de landbouw ontwikkeld en gebouwd.

De overname is volgens beide bedrijven mede ingegeven door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van directeur Nico Dubbelboer van Dubex. Dubex werd in 1953 opgericht, maar kwam in 2018 in de problemen en vroeg het faillissement aan. Later dat jaar startte het bedrijf echter met succes door.

Tankinhoud van 16.000 liter

Er worden in Stadskanaal vooral getrokken veldspuiten gebouwd voor de akkerbouw. De grootste daarvan hebben een tankinhoud van 16.000 liter, terwijl de spuitboombreedte maximaal 52 meter bedraagt. Dubex werd bekend door de ontwikkeling van een systeem waarbij met behulp van kunststofschermen en lager geplaatste spuitmonden minder bestrijdingsmiddelen verwaaien en er veel nauwkeuriger kan worden gespoten.

AP Machinebouw werd in 1979 in Lemmer opgericht door Albert Posthumus. Hij maakte ‘kuilhappers’ en voerdoseermachines. Het bedrijf telt inmiddels zo’n vijftig medewerkers. De onderneming ontwikkelt en bouwt apparatuur voor de veehouderij, akkerbouw en de weg- en waterbouw. Die machines zijn niet alleen voor de Nederlandse markt bedoeld, maar worden ook geëxporteerd naar onder meer België, Denemarken en Polen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu