MadA: scheepvaartmuseum nieuwe stijl slaat vleugels uit over heel Groningen

Het nieuwe Museum aan de A (MadA) in Groningen krijgt extra subsidie om zijn vleugels uit te slaan naar zo’n honderd kleinere musea en historische verenigingen in de provincie.

                
Het scheepvaartmuseum wil straks als Museum aan de A (MadA) een springplank zijn voor zijn bezoekers om ook de rest van de provincie en de Groninger geschiedenis te ontdekken.

Het scheepvaartmuseum wil straks als Museum aan de A (MadA) een springplank zijn voor zijn bezoekers om ook de rest van de provincie en de Groninger geschiedenis te ontdekken. Foto: Archief Corné Sparidaens

Het MadA, opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, wil de banden aanhalen met alle Groningse instellingen op het gebied van erfgoed en streekhistorie. Het nieuwe museum krijgt 100.000 euro van de provincie Groningen om gezamenlijke projecten en exposities op te zetten.

Scheepvaartmuseum aan vooravond ombouw tot MadA

Het scheepvaartmuseum staat aan de vooravond van een grote ombouwoperatie. De eerste van fase van de 10 miljoen kostende verbouwing wordt waarschijnlijk nog dit jaar aanbesteed en gaat volgend jaar van start.

Het nieuwe MadA verbreedt zijn aandachtsgebied van de maritieme historie naar het ‘héle verhaal van Groningen’, zegt de nieuwe directeur Heidi Renkema. Samen met Groninger Museum en de Groninger Archieven wil het museum een vliegwiel voor nieuwe exposities zijn.

Partners delen straks collecties en kennis door hele provincie

Daarvoor delen deze drie partners zowel hun collecties als hun kennis van de Groninger geschiedenis en van exposities maken. Ook helpt het MadA kleinere instellingen met marketing en reclame, zegt Renkema die in maart overkwam van het museum Wierdenland in Ezinge als opvolger van Jan Wiebe van Veen.

,,We willen voor onze bezoekers, ook van buiten Groningen, een springplank zijn om vanuit de stad verder op ontdekkingsreis te gaan in de provincie’’, zegt de nieuwe directeur. De Groningse historica Sanne Meijer, bekend van streekhistorische projecten voor onder meer RTV Noord, is op parttime-basis aangetrokken om dat vorm te geven.

MadA verzamelt stukken voor nieuwe expo met bustour door provincie

Vanaf donderdag gaat het MadA al op tournee langs potentiële partners. Medewerkers reizen met een antieke bus door de provincie om bij streekmusea, borgen en molenstichtingen historische spullen te verzamelen. Die staan vanaf september centraal in een nieuwe tentoonstelling ‘Ode’, die meteen ook een sneak-preview biedt op het MadA-nieuwe-stijl.

Volgend jaar wil Renkema de samenwerking nog verder versterken met een reeks tentoonstellingen door de provincie rond het thema slavernij. Groningen speelde een belangrijke maar goeddeels vergeten rol in de slavenhandel vanuit Afrika. Het Mada zal in de toekomst vaker samenwerking op centrale thema’s uit de Groningse geschiedenis, zoals de landbouw of de strijd tegen het water.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu