We gooien per jaar ruim 34 kilo eten weg. Met deze tips maak je daar een einde aan

In 2019 belandde zo'n 590 miljoen kilo voedsel in de vuilnisbak. Foto Shutterstock

Bijna niemand vindt van zichzelf dat hij of zij veel eten weggooit. Toch verspillen we met z’n allen honderden miljoenen kilo’s goed voedsel, vooral omdat het te goedkoop is en wij te rijk.

Je kunt ‘bezig zijn’ met een probleem, of er met je neus pal bovenop worden gedrukt. Akkeliene Postema heeft het met voedselverspilling allebei.

Ongeopende muesli in de prullenbak

In haar werk voor de Natuur en Milieufederatie Groningen verzint Postema allerhande bewustwordingsprojecten, publiekscampagnes en scholingen om noorderlingen ertoe aan te zetten zo weinig mogelijk weg te gooien. In de groepsaccommodatie bij haar huis in het Friese buitengebied ziet ze wat haar gasten in de prullenbak achterlaten.

,,Dat gaat van een clubje Duitse hipsters dat maar één zakje afval heeft, tot groepen die wel vijf zakken aan eten weggooien. Ongeopende pakken melk en muesli zitten er soms bij, hele repen chocola.’’ Verbijsterd: ,,Hoe kóm je daarbij?’’

Nederlandse consument gooit gemiddeld 34,3 kilo voedsel weg

Wij, dat wil zeggen Nederlandse consumenten, gooiden in 2019 gemiddeld 34,3 kilo voedsel per persoon weg. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Het goede nieuws: dat is een stuk minder dan in 2016, toen er per persoon ruim 41 kilo vast voedsel werd verspild, en nog veel minder dan in 2010, toen we 48 kilo eten per persoon weggooiden.

Toch is 34,3 kilo nog steeds veel. Het is het equivalent van 120 euro. Het is extra afval op onze toch al te grote vuilnisberg, en het betekent dat de (fossiele) energie die in de productie van het voedsel is gaan zitten, voor niets is geweest. 34,3 kilo per Nederlander, dat is samen 590 miljoen kilo. Oh ja: exclusief landbouw, horeca en winkels.

We hamsteren teveel en staren ons blind op de THT-datum

De particulier is wel de grootste verspiller van allemaal. Dat heeft verschillende oorzaken, denkt Postema. ,,Veel mensen varen bijvoorbeeld te blind op de datum op hun verpakking.’’ Staat op een product een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot; niet te verwarren met TGT, Te Gebruiken Tot), dan kun je het ook na die datum vaak nog best gebruiken.

Daarnaast zijn we slordige inkopers. Ook zonder coronacrisis hamsteren veel mensen meer dan ze nodig hebben. ,,Omdat ongeveer de helft van de Nederlanders niet met een boodschappenlijstje werkt’’, verklaart Postema. ,,Die kopen waar ze zin in hebben en merken thuis pas dat ze het niet op krijgen.’’

Eten weggooien doet te weinig pijn

Dat we overschotten zo achteloos in de prullenbak kieperen, heeft met een groter probleem te maken: wij zijn, door de bank genomen, te rijk en ons voedsel te goedkoop. ,,Gemiddeld besteed je hier ongeveer 15 procent van je salaris aan eten. Zestig jaar geleden ging daar zo’n 45 procent van het loon aan op en in ontwikkelingslanden is dat nog steeds zo’’, zegt Postema.

Het doet ons persoonlijk amper pijn dat we ranzig geworden salade, dorre lente-ui of verlepte bleekselderij afdanken − dat waren, uit m’n hoofd, de laatste etenswaren die bij mij in de prullenbak belandden. Ik vind overigens niet dat ik veel weggooi. ,,Het rare is: dat zegt eigenlijk iedereen van zichzelf’’, volgens Postema. Toch komen we met z’n allen kennelijk op een voedselbult van 590 miljoen kilo.

Dat moet minder. Wil je zelf iets doen aan je voedselverspilling? Probeer de tips hieronder - Postema is zelf vooral enthousiast over het Eetmaatje. En lees voor wat extra inspiratie de verhalen van Noorderlingen Geerte de Jong en Marc Staal, die de voedselverspilling buiten hun eigen keuken te lijf gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu