Mag het licht uit in het Waddengebied? 'Als er niks gebeurt kunnen wij over vijfentwintig jaar nergens in Europa nog de Melkweg zien'

De kazerne Lauwersoog, na aanpassing van verlichting. De kleinere lichtjes schijnen netjes naar beneden en nog maar een paar gele lampen (op gevels van de gebouwen) staan aan. 'Nu zie je opeens de sterren, als je goed kijkt.' Foto: Janneke Boumans Fotografie i.s.m. Licht en Donker Advies

Met de campagne ‘Beleef de donkterte van de Wadden’ vraagt Visit Wadden aandacht voor het belang en de schoonheid van nachtelijke duisternis. Samen met het Programma Donkerte van de Wadden worden bewoners, bedrijven, gemeenten en bezoekers gestimuleerd onnodige verlichting uit te doen.

Nederland is het land met de meeste lichtvervuiling ter wereld, schrijft Visit Wadden. ‘Toch is ons eigen Waddengebied een van de donkerste plekken van de wereld. Niet voor niets vind je hier ook de enige twee Dark Sky Parken van Nederland: de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Naast deze donkere plekken behoren ook Schiermonnikoog, het Hogeland in Groningen en de Friese Waddenkust tot de donkerste plekken van Nederland.’

Ritme verstoord

Onnodige verlichting moet echt zoveel mogelijk uit, zegt boswachter Dark Sky Park Lauwersmeer Jaap Kloosterhuis. ,,Juist dat onnodige licht veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Daardoor raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Zo is bekend dat de vele trekvogels in het Waddengebied verward raken en zelfs kunnen sterven door de lichthinder.”

Donkerte van de Wadden

‘Als er niks gebeurt kunnen wij door de toenemende lichtvervuiling over vijfentwintig jaar nergens in Europa nog de Melkweg zien.’ Om het belang van donkerte voor dier, natuur en mens te benadrukken wil Visit Wadden – in nauwe samenwerking met het Programma Donkerte van de Wadden – bewoners, bedrijven, gemeenten en bezoekers in het Waddengebied stimuleren om onnodige verlichting uit te doen.

Donkerte ontdekken en omarmen

Zaterdag is de Nacht van het Wad: een avond vol activiteiten in het donker. Om haar boodschap kracht bij te zetten start Visit Wadden tegelijk een campagne die uitnodigt om de donkerte van het gebied te gaan ontdekken en omarmen . Om het donker te kunnen beleven organiseren de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Friesland en Groningen donkerte-activiteiten langs de waddenkust, zoals nachtelijk wadlopen, buiten slapen en vaartochten in het donker.

‘Maar ook ‘gewoon’ sterrenkijken is een activiteit. In je eigen achtertuin, of op een aantal speciaal ingerichte plekken in het Waddengebied vanwaar je de sterren het beste kunt bekijken. Zoals de Hemelplatforms of de nieuwe sterrenkoepel ‘de Sterrenwacht’ in het Dark Sky Park Lauwersmeer, die tijdens de Nacht van het Wad wordt geopend.’

Dit jaar sluit de Nacht van het Wad aan op de landelijke Nacht van de Nacht. Tijdens deze jaarlijkse nacht wordt door de natuur- en milieufederaties aandacht gevraagd voor het belang van donkerte en waarom het zo belangrijk is om lichtvervuiling te beperken.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu