Magere introductie in studentensteden: eerstejaars leren elkaar kennen achter de laptop

De introductie voor nieuwe studenten van de Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Wageningen Universiteit is dit jaar maar een schim van de normaal zo bruisende en grootse kennismaking.

Eerstejaars studenten in Groningen  zuillen een slotfeest als deze van de Keiweek deze keer moeten missen
kilometers : 70

Eerstejaars studenten in Groningen zuillen een slotfeest als deze van de Keiweek deze keer moeten missen kilometers : 70 Foto: Hiilbrand Dijkhuizen

Gedwongen door de coronacrisis gaat de HAN daarin het verst. Die beperkt zich in de laatste week van augustus volledig tot een introductie vanachter het beeldscherm met bijvoorbeeld meet and greets en online-spellen voor studenten.

Sportdag met app

Hoewel fysieke ontmoeting bij de Radboud-intro, van 23 tot en met 26 augustus, op beperkte schaal doorgaat, is ook hier een digitaal programma hoofdmoot. Daarvoor wordt een speciale app gelanceerd die het mogelijk maakt om te sporten achter de laptop. Dit ter vervanging van de centrale sportdag met gewoonlijk 5.000 eerstejaars.

 

Ook de eerstejaarsstudenten van de Wageningen Universiteit moeten rekenen op karige ontmoetingsdagen. Voor de veiligheid is hier gekozen voor een opgesplitste introductie in twee termijnen: van 13 tot en met 16 augustus en van 18 tot en met 21 augustus. Bekende activiteiten als het cantus, straattheater, stadsopdrachten, filmvoorstelling in de open lucht en slotfeest zijn gecanceld.

'Feesten zijn er vanaf'

De Radboud Universiteit ziet af van het traditionele driedaagse introductieweekeinde vlak over de grens in Duitsland. ,,Alle feesten zijn er wel een beetje vanaf”, zegt introductiecoördinator Dionne Aldus. ,,Maar je kunt in Nijmegen wel zelf met je mentorgroepje nog een tafel reserveren bij een restaurant of picknicken in het park of gaan voetballen.”

,,Een tijdje geleden is een werkgroep gestart met de voorbereidingen voor deze speciale intro en al in een vroeg stadium is besloten om het bij online-activiteiten te houden”, licht een woordvoerster van de HAN de sobere invulling toe. Het kabinet heeft inmiddels de regels wat versoepeld. ,,Maar er moeten ook nog tentamens worden ingehaald. En we vinden toch het risico nog te groot. Daarom zijn we bij de magerder invulling gebleven.”

Als pleister op de wonde kunnen pabo-studenten van de HAN rekenen op een verrassingsbox die thuis bezorgd wordt. Via sociale media-kanalen kunnen studenten daarnaast kennismaken met studie-, studenten- en studentensportverenigingen en met wat Arnhem en Nijmegen te bieden hebben als (studenten)steden.

 

De fysieke bijeenkomsten van de Radboud Universiteit zullen minder massaal zijn en meer verspreid plaatsvinden over de hele stad. Normaal zijn die georganiseerd op alleen de campus en in het centrum. Een collectieve afsluiting is er op 26 augustus wel in de vorm van een intromarkt in het Goffertpark met tussen de 120 en 180 informatiekramen. ,,Maar dit wordt een doorstroomevenement waarbij een tijdslot wordt gehanteerd. Zonder de gewoonlijke horeca en podia.”

Verscherpt toezicht

Om te voorkomen dat de introductieweken uitgroeien tot coronabrandhaarden, hebben de gemeenten Arnhem, Ede, Rheden en Wageningen inmiddels contact gezocht met hun onderwijsinstellingen én studentenverenigingen. Dat zegt Carol van Eert, waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. ,,De specifieke doelgroep die wat piekt bij de huidige toenemende besmettingen, is vooral die van de jongere generatie. Vandaar dat dit een van de activiteiten is waar we wat scherper op toezien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu