Deze straten in Appingedam voelen zich vergeten en versieren daarom hun ramen met opvallende makelaarsborden

Cindy Looyé-Sinnema (links) deelt 'makelaarsborden' uit aan medebewoners in de Secretaris Holscherlaan. Foto: Geert Job Sevink

Damsters die zich hebben verenigd in burgercollectief #EnWijDan hebben sinds donderdag grote makelaarsborden op hun ramen hangen. Ze zijn blauw, driehoekig en er staat met grote letters #EnWijDan? op. „Ze moesten opvallen en dat doen ze ook.”

Het burgercollectief is opgezet omdat de inwoners van vijf straten - eerder waren het er drie, maar de groep groeit - in Appingedam boos zijn over de manier waarop de versterking in hun buurt wordt aangepakt. Het gaat om de Secretaris Holscherlaan,Wethouder Huismanlaan, Meester A.T. Voslaan, Wethouder Olthoflaan en de Burgemeester Klauckelaan.

Op een steenworp afstand van de bewoners worden honderden huizen gesloopt en herbouwd in het kader van de versterking. Maar de huiseigenaren in de vijf straten zitten na al die jaren nog steeds in onzekerheid. Voor hun is nog steeds niet duidelijk wat er met de woningen gaat gebeuren. Ze zijn hierover zo gefrustreerd dat ze de buurt inmiddels hebben omgedoopt tot ‘het vergeten hoekje van Appingedam’.

Makelaarsbord valt goed op

„We willen ervoor zorgen dat goed zichtbaar is om hoeveel woningen en hoeveel mensen het gaat’, zegt Cindy Looyé-Sinnema. Zij is een van de initiatiefnemers. „Er rijdt hier nu veel verkeer langs en zo’n makelaarsbord valt behoorlijk op. Sommige mensen hebben er zelfs twee gekocht, eentje voor voorop het huis en eentje voor achterop.”

Het collectief heeft honderd borden laten maken, 85 daarvan zijn al verkocht. Een bord kost de deelnemende bewoners ongeveer een tientje; daarmee worden de productiekosten van de borden gedekt. Het bewonerscomité is niet van plan om iets aan de actie over te houden.

‘Zo vergeten ze ons niet’

De groep bewoners heeft al twee keer van zich laten horen: ze hebben in maart ingesproken bij de gemeenteraad van Appingedam en in april hebben ze een brief gestuurd aan de raad. Wethouder Annalies Usmany heeft bij de vergadering van vorige week actie beloofd. Ze gaat er bij het Rijk op aandringen om over de brug te komen met een vorm van compensatie.

Om haar, en de gemeenteraad aan die belofte te houden, hebben de bewoners de makelaarsborden laten maken. „Er fietsen hier geregeld raadsleden en dergelijke langs. Zo vergeten ze ons niet.”

Nieuws

Meest gelezen

menu