Man kan schennispleging niet laten: OM vordert tbs met dwangverpleging

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank verzocht een 50-jarige schennispleger de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen.

De man met een fors strafblad op het gebied van zedenmisdrijven wordt al jarenlang behandeld. Hij heeft een niet te beheersen dwang op zijn broek te laten zakken in de buurt van kinderen. In 2016 werd hij veroordeeld tot twee jaar celstraf en tbs met voorwaarden. Zijn eerste veroordeling voor schennispleging dateert van 2009.

Omdat de man tijdens de behandeling meerdere keren opnieuw de fout in is gegaan, ziet de reclassering geen mogelijkheden meer de man zonder dwang te behandelen. De kans dat hij schennis blijft plegen, is groot. Volgens de reclassering heeft de intensieve behandeling tot nu toe nauwelijks geholpen.

De man woonde lange tijd in Oost-Groningen waar hij actief was als rijinstructeur. Mede als gevolg van detentie raakte hij zijn bedrijf en zijn gezin kwijt.

'Ik wil geen slachtoffers meer maken'

Volgens de officier van justitie is de tbs met voorwaarden (behandeling zonder dwang) onvoldoende. ,,Dat hij opnieuw de fout is ingegaan betreft geen incident. Er is sprake van een patroon. Meer dwang is noodzakelijk.’’ De man verblijft momenteel in een kliniek in Assen.

Advocaat Judith Kwakman zegt dat de rechters tbs met dwangverpleging kunnen opleggen, maar dat ze dat niet hoeven doen. Zij vindt een dwangbehandeling een stap te ver. De verdachte is gemotiveerd voor een behandeling en wil daar ook aan meewerken, aldus Kwakman. De verdachte zelf vroeg de rechters hem nog een allerlaatste kans te geven. ,,Ik wil geen slachtoffers meer maken.’’

De uitspraak volgt over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu