Man krijgt 4 jaar celstraf voor gewapende overval De Schavuit

De rechtbank heeft de 57-jarige S.T. uit Groningen veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens een diefstal met geweld. In augustus vorig jaar overviel hij coffeeshop De Schavuit aan het Schuitendiep in Groningen.

De politie in coffeeshop De Schavuit.

De politie in coffeeshop De Schavuit. Foto: 112 Groningen

Een medewerker raakte bij die overval gewond. Hij verzette zich en werd in zijn arm gestoken. Met verschillende verwondingen moest hij worden overgebracht naar het ziekenhuis. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man ontkent de overval te hebben gepleegd ondanks het feit dat er dna-materiaal van hem is aangetroffen op een door de overvaller achtergelaten petje. In het vonnis schrijft de rechtbank dat de verdachte ‘geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn brutale daad’.

Ongeloofwaardig verhaal

De rechters: ,,Na een lange tijd van zwijgen heeft verdachte ter zitting een ongeloofwaardig verhaal opgedist en vooral met een beschuldigende vinger naar anderen - politie, justitie en hulpverlening - gewezen.’’

T. is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum waar hij weigerde aan onderzoeken mee te werken. Volgens de officier van justitie is dan een kale gevangenisstraf zonder verdere hulpverlening wat rest. De rechters zijn het daar mee eens. In het vonnis staat: ‘De route naar eventuele hulpverlening (…) heeft hij eigenhandig afgesneden door zijn medewerking aan rapportage over zijn persoon te weigeren.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu