Man met seksverslaving misbruikt dochter (2) en stapt dan zelf naar de politie: 'Het voelde geruststellend, even later dacht ik: waar ben ik mee bezig?'

De rechtbank in Groningen - foto: Rob Zijlstra / DVHN

,,Het voelde alsof ik drugs had gebruikt, heel geruststellend. Even later dacht ik: waar ben ik mee bezig?’’ Dit zegt de van ontucht verdachte 35-jarige K. uit Middelstum tegen de rechters.

Het slachtoffer is de 2-jarige dochter van K. De ontuchtige handelingen pleegde hij - begin dit jaar - toen hij het kind verschoonde. Hij biechtte zijn misdaad zelf op bij de politie waar hij zich uit eigen beweging had gemeld.

K. is seksverslaafd en was daarvoor al sinds 2015 in behandeling. Het misbruik van het meisje gebeurde terwijl hij nog in behandeling was.

Ik heb een grens en daar wil ik niet overheen

Tegen de rechters: ,,Ik was bang. Ik dacht, als ik hiertoe in staat ben, waartoe ben ik dan in de toekomst in staat? Ik heb een grens en daar wil ik niet overheen. Ik ben nu bezig met een soort afkickproces. Ik gebruik medicijnen en het gaat goed.’’

Volgens de officier van justitie zijn er grote zorgen over de verdachte. Behalve de eenmalige ontucht met het kind, zou de man ook heimelijk naaktfoto’s en films hebben gemaakt van zijn vrouw en van een familielid. Het foto- en filmmateriaal deelde hij via het internet met anderen. De man, zo erkende hij, fantaseerde ook over verkrachtingen.

Een van de rechters: ,,U komt over als een seksueel roofdier.’’

Een behandeling in een kliniek noodzakelijk

De officier van justitie vindt een behandeling in een kliniek noodzakelijk, omdat de kans op herhaling zonder behandeling groot is. Daarnaast moet er ook sprake zijn van vergelding, vindt het Openbaar Ministerie. De strafeis: 30 maanden cel waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Een van de voorwaarden: een verplichte behandeling die, zo schat de officier van justitie in, wel eens twee jaar kan gaan duren.

Advocaat ziet een ongemakkelijk probleem

Advocaat Cees Eenhoorn die K. bijstaat, pleitte voor een korte straf zodat de verplichte behandeling zo snel mogelijk kan beginnen.

Eenhoorn hield de rechtbank nog wel wat hij noemde een ‘ongemakkelijk probleem.’ voor. ,,Mijn cliënt heeft zich zelf gemeld. Zijn eigen verklaring vormt het enige bewijs. Dat is onvoldoende voor een veroordeling, want er is geen steunbewijs voor zijn verklaring en dat is wettelijk wel vereist.’’ Tegen de rechters: ,,Als u het met mij eens bent, dan moeten andere wegen worden gevonden om deze man te genezen.’’

Uitspraak is op 24 september.

Nieuws

Meest gelezen

menu