Man uit Groningen aangehouden in Duitsland met 3 vervalste vaccinatiebewijzen. Gepakt toen hij er een coronapas mee wilde ophalen

Nederlanders proberen met valse papieren een coronapas (QR code) te halen in Duitsland. Foto: Albert Hu|Unsplash

In Duitsland kun je bij apotheken een QR-code krijgen in de corona-app na overhandiging van een vaccinatiebewijs in combinatie met een paspoort. Dat probeerde een 39-jarige man uit de stad Groningen maandag te doen met een vervalst vaccinatiebewijs.

Dit meldt De Ostfriesische Nachrichten , de regionale krant van Leer. De Groninger is opgepakt.

Doordat Duitsland het vaccinatieprogramma snel uitrolde, liep de online registratie via huisartsen en vaccinatiecentra achter. Apothekers mogen vaccinaties daarom op vertoon van een identiteits- én vaccinatiebewijs aanmelden in het landelijke systeem. Daarna mogen ze een papieren en online QR-code afgeven.

Ook aan Nederlanders die in Duitsland moeten werken of een Duitse huisarts hebben, zo meldde de Volkskrant een paar dagen geleden . Een Nederlander met een Duits vaccinatieboekje is dus niet vreemd.

Gevangenisstraf

Over de grens bij Limburg zijn in de afgelopen weken 33, voornamelijk jonge, Nederlanders aangehouden die met een vals vaccinatiebewijs een QR-code probeerden te bemachtigen.

Apothekers die valse vaccinatieboekjes herkennen bellen steevast de politie. Volgens de Volkskrant maakt de politie dan proces verbaal op en laten ze de verdachte weer gaan. Maar het kan goed zijn dat de Duitse justitie er werk van maakt. Dan riskeert de fraudeur een gevangenisstraf.

Groninger met drie valse bewijzen

In Leer probeerde een inwoner van de stad Groningen maandagmiddag met drie valse vaccinatiebewijzen een QR-code te krijgen. Zonder succes. Volgens de Ostfriesische Nachrichten rook de apotheker onraad en werd de politie ingeschakeld.

Uit politie-onderzoek bleek dat het ging om documenten met een valse stempel van het vaccinatiecentrum in Nordrhein-Westfalen. De nepbewijzen zijn in beslag genomen en tegen de Groninger wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Körperverletzung

De Duitsers zien straf toe op het systeem van vaccinatiebewijzen. ,,Nederlanders zijn misschien geneigd om zo’n vervalsing als een Kavaliersdelikt te zien, een onschuldig vergrijp. Maar voor mij is het Körperverletzung , pure mishandeling. Wat als je het virus dankzij de valse QR-code oploopt bij het uitgaan en daarna naar je oma in het verzorgingstehuis gaat. Wie is er dan schuldig als ze overlijdt?”, aldus Apotheker Stephan Wagner tegen de Volkskrant .

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu