Man uit Musselkanaal krijgt werkstraf voor bedreigen Mark Rutte op Facebook

Premier Mark Rutte dinsdag tijdens de heidag van het kabinet in Oisterwijk. Foto: ANP

De politierechter in Groningen heeft een werkstraf van veertig uur opgelegd aan een 45-jarige man uit Musselkanaal die minister-president Rutte op Facebook bedreigde. Rutte deed hiervan aangifte omdat hij zich door de tekst ook daadwerkelijk bedreigd voelde.

De man noemde het een domme actie. Persoonlijke en financiële problemen brachten hem tot zijn daad. ,,Ook liet ik mij meeslepen door anti-Rutte sites. Maar ik meende het niet.’’ De man zei dat hij al twintig jaar in de schuldhulpverlening zit (,,ik moet nog achttien maanden’’) en in zijn omgeving zag dat asielzoekers het beter hebben dan hij.  

'Val dood'

Op 3 januari schreef hij op de Facebookpagina van Rutte: ‘Val dood klootzak, je maakt Nederland aan gort, en ik heb wel wat voor jou lul, 9mm’. Na de aangifte werd hij door de politie aangehouden en geconfronteerd met de tekst.


Weer realistisch

De politierechter hield hem voor dat mensen die een publieke taak uitoefenen, zoals de minister-president, niet lastig gevallen moeten worden met dit soort teksten. De man begreep dat. ,,Ik ben nu weer realistisch.’’

Het Openbaar Ministerie had naast de werkstraf een week voorwaardelijke celstraf geëist. Dat laatste vond de rechter niet nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu