Man verdacht van horror-ontvoering jonge vrouw, OM eist cel en tbs met voorwaarden

Rechtbank in Groningen Foto: DVHN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee jaar celstraf en tbs met voorwaarden geëist de 28-jarige A.T. uit Sappemeer wegens vrijheidsberoving, mishandeling en bedreiging.

T. dwong volgens het OM in mei vorig jaar een toen 18-jarige vrouw uit Winschoten - een kennis - in zijn auto te stappen. Hij nam haar mee naar de begraafplaats in Groningen, naar het graf van zijn moeder. Daar zou hij de vrouw hebben mishandeld en haar haren hebben afgeknipt. Vervolgens zou hij de vrouw hebben gedwongen haar eigen graf te graven. Dit laatste is uiteindelijk niet gebeurd. In de auto van de man werd wel een schep aangetroffen.

Volgens de officier van justitie heeft de vrouw een nacht lang doodsangsten uitgestaan.

Ontkenningen worden afgedaan als leugens

De verdachte ontkent de beschuldigingen met klem en denkt dat er tegen hem wordt samengespannen. Waarom? ,,Jaloezie. Zeker weten.’’ Volgens advocaat Dennis Vlielander wordt de vrouw, slachtoffer, op haar woord geloofd, terwijl de ontkenningen van de verdachte worden afgedaan als leugens.

De raadsman noemt de verklaringen over de ontvoering van de vrouw ongeloofwaardig. Volgens de advocaat is het onderzoek zo minimaal geweest dat de beschuldigingen niet kunnen worden bewezen. ,,En je kunt niet afgaan op alleen haar verhaal. Dat is levensgevaarlijk.’’

Verdachte heeft lang genoeg gezeten

De man zit inmiddels dertien maanden in voorarrest. Het voorstel van advocaat Vlielander: vrijspraak. Mocht er dan toch een straf moeten worden opgelegd: ,,Dan heeft mijn cliënt lang genoeg gezeten.’’

De zaak is eerder voorgelegd aan de rechtbank. Besloten werd toen om T. nader te onderzoeken omdat de officier van justitie er rekening mee hield dat de man een psychopaat is. Gedragsdeskundigen die de verdachte hebben onderzocht spreken van een persoonlijkheidsstoornis en adviseren een intensieve behandeling. Een tbs met dwangverpleging vinden ze evenwel één stap te ver.

Crimineel verleden

De officier van justitie neemt het advies over. Vanwege de ernst van de feiten verzocht ze de rechtbank wel om naast de klinische behandeling een celstraf op te leggen van twee jaar. Het criminele verleden van T. speelt daarbij een rol.

Het slachtoffer heeft 6.000 euro smartengeld gevraagd.

Uitspraak is over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu