Man verkracht vrouw in haar eigen woning in Groningen

Een 43-jarige man is woensdagmiddag opgepakt voor verkrachting en mishandeling van een vrouw uit Groningen. Hij vergreep zich aan de 47-jarige vrouw in haar woning.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de man is opgepakt op verdenking van een ernstig zeden- en geweldsdelict. Het zou gaan om een tbs’er.

Impact enorm

,,De vrouw is niet levensbedreigend gewond geraakt. Zij is niet opgenomen in het ziekenhuis, maar de zaak is heel erg, heel heftig. De impact voor haar is enorm'', aldus een politiewoordvoerder.

De politie verwijst voor meer informatie naar het Openbaar Ministerie. Dat is het protocol bij incidenten waarbij tbs’ers zijn betrokken, en bij zedenzaken en grootschalige recherche-onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland wil niet ingaan op vragen over de vermeende tbs-status van de verdachte en de behandelende kliniek. Volgens beleid van de landelijke top van het OM mag de woordvoerder niks zeggen. ,,Het gaat om een lopend strafrechterlijk onderzoek. Vanwege de privacy van de verdachte doen we geen mededelingen over zijn persoonlijke omstandigheden.”

De afgelopen jaren waren er geregeld incidenten met tbs’ers. Een overzicht:

Niet teruggekeerd van verlof

Begin dit jaar keerde een tbs’er uit de Groninger Van Mesdagkliniek niet terug van onbegeleid verlof. Justitie zette een speciaal opsporingsteam in : ‘FastNL’, belast met het vinden van voortvluchtige tbs’ers en veroordeelde criminelen die nog hun straf moeten uitzitten. Uiteindelijk werd de tbs’er gevonden op een bedrijventerrein in Groningen.

Vergrepen aan vrouw in bos

Een 41-jarige patiënt van de Van Mesdagkliniek mishandelde afgelopen september een vrouw (22) in het Sterrebos om de hoek van de kliniek. De patiënt was op onbegeleid verlof toen hij zich aan haar vergreep. Volgens de politie was zij er erg slecht aan toe. Het incident leidde tot grote ophef. De kliniekleiding vroeg een commissie diepgaand onderzoek te doen. De resultaten worden niet openbaar gemaakt.

Overleden in kliniek

September vorig jaar overleed in de Van Mesdagkliniek een bewoner, naar verluidt door drugsgebruik. Ook dat incident is intern onderzocht. Voor zijn dood was de verwarde man nog gezien door een psychiater en een arts. Het 48-jarige slachtoffer, al 20 jaar onder behandeling, zat op een resocialisatie-afdeling.

Mishandeling medewerker

November 2016 veroordeelde de rechtbank Groningen een 41-jarige tbs’er die in de Van Mesdagkliniek een medewerker had mishandeld, tot zes weken celstraf. De medewerker was een behandelaar van de verdachte. De tbs’er zit al 13 jaar vast en verblijft op een longstay-afdeling, met amper kans ooit nog vrij te komen.

Vrouw aangevallen

Diezelfde maand, in de nacht van 9 op 10 november 2016, mishandelde een ex-tbs’er (44) een vrouw op de Hereweg in Groningen. Ter hoogte van het Sterrebos werd zij plotseling aangevallen. De vrouw werd geslagen en bedreigd met een mes. Ze werd gered door voorbijgangers. De dader vluchtte het Sterrebos in. De verdachte zat jarenlang in de Van Mesdagkliniek. Vijf maanden voor het incident was zijn tbs-status voorwaardelijk opgeheven. Hij woonde buiten de kliniek, onder speciale begeleiding.

Nieuws

Meest gelezen

menu