Mannen zijn vatbaarder voor het coronavirus dan vrouwen. Het UMCG denkt te weten hoe dat komt

Mannen blijken bevattelijker voor het coronavirus dan vrouwen. De verklaring lijkt te liggen in de testikels. Foto: ANP

Mannen zijn bevattelijker voor het coronavirus dan vrouwen. Uit een groot onderzoek onder enkele duizenden patiënten blijkt dat mannen hogere concentraties van een enzym in hun bloed hebben, dat een rol speelt bij de besmetting met Covid-19.

Het gaat om het enzym ACE2. Dit wordt in de longen, het hart, de nieren en in weefsels van de bloedvaten aangetroffen. In testikels worden bijzonder hoge waarden gemeten van dit enzym dat corona aanjaagt.

Zaadballen

De onderzoekers denken dat de enzymregulering in de mannelijke zaadballen deels een verklaring zou kunnen zijn voor de hogere concentraties ACE2 bij mannen. Daardoor zijn mannen vatbaarder voor het coronavirus.

Onderzoeksleider hoogleraar cardiologie Adriaan Voors van het UMCG en zijn collega’s bestudeerden al vóór de uitbraak van het coronavirus de verschillen in ziektemarkers in het bloed tussen mannen en vrouwen. De resultaten werden vlak na het begin van de pandemie gepubliceerd.

De eerste auteur van het onderzoek, dr. Iziah Sama, zegt: ,,We deden onderzoek naar verschillen in biomarker profielen tussen mannen en vrouwen. Toen we ontdekten dat vooral ACE2 veel hoger was bij mannen dan bij vrouwen, besefte ik dat dit mogelijk kon verklaren waarom mannen meer risico liepen om te overlijden aan Covid-19 dan vrouwen.’‘

Hartpatiënten uit 11 Europese landen

De onderzoekers hebben ACE2-concentraties gemeten in bloedmonsters van twee groepen patiënten met hartfalen uit 11 Europese landen. De eerste groep bestond uit 1485 mannen en 537 vrouwen, van gemiddeld 69 en 75 jaar. Vervolgens bevestigden de onderzoekers hun bevindingen in een tweede groep van 1123 mannen en 575 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van respectievelijk 74 en 76 jaar.

Onderzoeksleider Voors stelt dat patiënten met hartfalen die daarvoor met medicijnen worden behandeld geen hogere concentraties van het enzym ACE2 in hun bloed hadden. Eerder zou zijn gebleken dat medicatie tegen hartfalen het risico op het coronavirus juist verhoogt. Het Groningse onderzoek wijst erop dat dit niet het geval is. De onderzoekers stellen dat hartpatiënten die corona krijgen hun medicijnen gewoon moeten blijven innemen.

Het onderzoek verschijnt op donderdag 14 mei in een speciale editie van het European Heart Journal over COVID-19 en hart- en vaatziekten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu