Marcel Hensema verkoopt zelfgemaakte kersteierballen op de Grote Markt in Groningen

Marcel Hensema met zijn kersteierballen op de Grote Markt. Foto: Sikkom

Voor een toneelvoorstelling had acteur Marcel Hensema een lading kersteierballen gemaakt. Het theaterstuk gaat niet door, daarom stond de geboren Hoogezandster vandaag op de Grote Markt zijn bijzondere waar aan de man te brengen.

Het verhaal achter de kersteierballen is ietwat triest, maar getuigt ook van ondernemerschap, creatief denken en 'kop d’r veur'. De acteur - bekend van de TV-series Hollands Hoop en Penoza en de solovoorstelling 'Mijn Ede' - legt uit: ,,Het plan was dat ik in december een serie kerstvoorstellingen zou doen in het theater. Zo stond Mijn Vrede op kerstavond geprogrammeerd in Martiniplaza. Een paar weken geleden waren de regels nog wat soepeler en hoopten we dat we twee shows op een avond konden doen met ongeveer de helft van het publiek wat er normaal in kan.”

Van merchandising naar marktkoopwaar

Om de misgelopen inkomsten een beetje te compenseren bedacht Hensema wat merchandising die hij rondom de voorstellingen kon verkopen. ,,Er komen heel wat sketches voor in het stuk, onder andere over de frikandel speciaal en eierbal. Toen dacht ik: Waarom lanceren we geen kersteierballen?”

Hensema ging zelf aan de slag met het ontwerp en liet vervolgens 1500 kersteierballen maken. ,,Het zijn mooie glitterbollen geworden, in het donker met het licht erop lijken het net discoballen. En zijn allemaal met de hand geschilderd.''

Mooi hebbedingetje voor de theaterbezoekers, maar inmiddels ziet de wereld er anders uit. ,,De maatregelen zijn aangescherpt en ik heb geen idee waar we eind december staan. Mogen er dan nog steeds maar dertig mensen bij een voorstelling komen, of helemaal niemand?''

,,Niks is zeker, behalve dat alles op zijn gat ligt, zelfs de huiskamervoorstellingen die ik in coronatijd deed, maar ik heb wel 1500 kerstballen in huis.”

Bellen met de marktmeester

In plaats van bij de ballen neerzitten bedacht Hensema wat dan wel kon. Op de markt zijn kersteierballen verpatsen, bijvoorbeeld. Hensema: ,,Pling. En tuut… tuut… tuut… 'Met de marktmeester'. Moi markmeester, met Marcel Hensema. Most eens luster’n. Ik wil graag wat op de markt verkopen, kan dat? 'Wat dan?' Eierballen. 'Nee, dat kan niet. Geen etenswaren.' Maar het zijn kersteierballen voor in de kerstboom. Stilte en tien secondenlang gegrinnik op de achtergrond. 'Prachtig, akoord'.”

En zo stond Hensema op de Grote Markt te venten alsof hij nooit anders had gedaan. ,,Het was erg leuk en gezellig en ik heb honderden ballen verkocht.” Mooi werk en gelukkig niet de hele voorraad. Want dat betekent dat het ultieme kerstcadeau nog steeds te koop is, toch?

,,Zeker, ik sta binnenkort weer op de Grote Markt. Wanneer precies, weet ik niet, dat hangt ook een beetje van de corona-ontwikkelingen af. Ik zal het in ieder geval tijdig laten weten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu