Maria Koijck wint de Vrouw in de Media Award 2021 Groningen. 'Topkunstenaar met oog voor de toekomst en het milieu'

Maria Koijck. Foto: Archief/ Jan Zeeman

Afval kunstenaar Maria Koijck ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Groningen. Koijck had borstkanker en maakte van het afval van haar borstoperatie een kunstwerk.

Koijck heeft zich in 2021 volgens 45 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd, melden Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM). ‘Volgens de stemmers is ze een topkunstenaar met oog voor de toekomst en het milieu.’

Tweede en derde

Jellie Tiemersma, Inclusion/Accessibility voorvechter en winnares van de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs 2021, eindigde met 19 procent op de tweede plaats. Historicus Sanne Meijer ontving 18 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn.

Maria Koijck

‘Afval kunstenaar Maria Koijck brengt het afvalprobleem onder de aandacht met haar kunst, koos daar een speciale persoonlijke vorm voor en zet zich onverminderd in tegen zinloos plastic.’ Volgens de stemmers inspireert ze en zet ze mensen aan het denken. “Een milieubewust visionair, een doener, een doorzetter, ze durft en in de media is ze volledig zichzelf”, aldus de stemmers.

De vorige Vrouw in de Media Award Groningen (2019) won Spoedeisende hulp arts en wetenschapper Heleen Lameijer.

Nieuws

Meest gelezen

menu