Marieke Nijkamp staat al een jaar op de bestsellerlijst

Bijna een jaar staat ze nu in de bestsellerlijst voor young adult-boeken van de New York Times. ,,Momenteel op plek 4”, zegt Marieke Nijkamp. Vandaag, op Bookstore Day, is de schrijfster op bezoek in Roden.

Marieke Nijkamp.

Marieke Nijkamp.

Ze is er zelf inmiddels aan gewend, maar het blijft een bijzonder verhaal. Een jonge vrouw uit Twente die met haar debuutroman, This is where it ends , zomaar op de beroemdste bestsellerlijst ter wereld terechtkomt.

,,Vorige zomer waren er 100.000 exemplaren van mijn boek verkocht”, vertelt Nijkamp. ,,Ik wacht in spanning mijn royalties af, maar ik verwacht dat dat aantal nu wel is verdubbeld.” Met haar roman over een schietpartij op een Amerikaanse highschool raakte Nijkamp (31) een gevoelige snaar. Inmiddels ook in Nederland. ,,De vertaling loopt goed, er is al een tweede druk”, zegt ze. In het Nederlandse taalgebied gaat het dan om enkele duizenden exemplaren.

Engels

Ze schreef haar debuut in het Engels, maar niet om meer boeken te kunnen verkopen. ,,Ik heb heel veel gereisd en hou erg van theater”, vertelt Nijkamp. ,,Ik ben vaak een weekend in Londen om voorstellingen te bezoeken en heb daar veel vrienden gemaakt die geen Nederlands spreken. Zij zagen me heel veel schrijven en vroegen me om eens wat in het Engels te vertalen. Dat beviel goed.” Ook tijdens haar studie filosofie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen schreef ze veel in het Engels.

Fictie schrijven doet ze al van jongs af aan. ,,Ik ben er op mijn tiende, elfde heel bewust mee bezig gegaan”, zegt Nijkamp. ,,Mijn eerste ‘officiële’ boek was een paar jaar later af. Dat is nooit gepubliceerd en dat moeten we maar zo houden.” Haar debuut, This is where it ends (Nederlandse titel: 54 minuten ) , was het vijfde boek dat ze helemaal afrondde. ,,Ik heb daarnaast ook wel korte verhalen geschreven en hier en daar een verdwaald gedichtje.”

VS

Inmiddels is er alweer een nieuwe roman: Before I let go , ook voor jongvolwassenen en ook in het Engels geschreven. ,,Het gaat over een meisje dat teruggaat naar haar geboorteplaats in Alaska, om haar beste vriendin op te zoeken. Vlak voor ze aankomt wordt haar vriendin dood aangetroffen. De hoofdpersoon gaat op onderzoek uit, waarbij ze ontdekt dat iedereen in het dorp zijn eigen waarheid over haar vriendin heeft.”

De drukproeven zijn net klaar, publicatie volgt in januari 2018. ,,Eind volgende maand ga ik een weekje naar New York voor de eerste voorpubliciteit”, zegt Nijkamp. ,,Daar ben je in de VS zomaar een half jaar mee bezig. Het is echt een heel andere wereld dan de Nederlandse boekenwereld. De grote recensiebladen krijgen zoveel boeken opgestuurd en de concurrentie voor een plekje in boekhandels is zo groot. Het kost veel tijd.”

Ze gaat onder meer naar de BookExpo America, de grootste boekenbeurs die jaarlijks in de VS wordt gehouden. Nijkamp: ,,Daar spreek ik voor een publiek van 1500 man: boekhandelaars, uitgevers, bibliothecarissen, agenten, noem maar op.” Maar vandaag dus eerst Bookstore Day, waarbij ze onder meer boekhandel Daan Nijman in Roden bezoekt. ,,Ik vertel wat over mijn werk en beantwoord vragen uit het publiek. Het is heel leuk om contact met je lezers te hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu