Marieke werd opgelicht via Marktplaats en verloor duizenden euro's: 'Ik ging er gewoon vanuit dat de meeste mensen deugen. Maar achteraf waren er drie alarmbellen' | Talk of the Town

Begin je weekend met een gloednieuwe aflevering van Talk of the Town. Presentator Nathan de Vries ontvangt onder meer ethisch hacker Maarten Pentinga die vertelt over phishing en online-oplichting en gedupeerde Marieke Mosk. Ze raakte duizenden euro’s kwijt aan cybercriminelen. Ook hebben we het over de nieuwe oorlogsfilm De Oost met veteraan Jaap Tuinder (93) en natuurlijk het EK voetbal.

Kijk Talk of the Town om 17.00 uur live op deze website of op de Facebook - of YouTubepagina van DVHN.

‘Uw pakket komt eraan, volg het hier...’

Talloze mensen kregen de afgelopen weken een sms’je dat eruit zag alsof het vanaf PostNL kwam. Maar als je op de bijgaande link klikte, werd je bankrekening leeg getrokken. Voor cybercriminelen een nieuwe manier van snel geld verdienen. Tien jaar geleden kregen we nog slecht gespelde e-mails van Nigeriaanse prinsen die vroegen of we geld over konden maken. Nu zijn het geraffineerde appjes waar we, als we niet heel goed oppassen, massaal intuinen.

Ethisch hacker Maarten Pentinga legt Nathan vrijdag uit wat er aan de hand is, hoe er misbruik gemaakt wordt van ons vertrouwen en waarom data over mensen zo ontzettend waardevol is. Naast hem Marieke Mosk. De Groningse werd vorig jaar via Marktplaats voor duizenden euro’s opgelicht. “Achteraf waren er drie alarmbellen die ik toen niet zag.”

Van dagboek tot speelfilm

Als 20 jarig jochie vond Jaap Tuinder het leven in Loppersum maar saai. Zijn drang naar avontuur brengt hem naar de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands Indië, waar hij twee jaar lang dient om orde en vrede te brengen. Alles wat hij meemaakt schrijft hij op in een dagboek: ,,Ik wist dat we misschien wel iets bijzonders mee zouden maken. Ik wilde het opschrijven, zodat ik het later aan mijn kinderen kon vertellen.”

Nu, 72 jaar later, komen elementen uit zijn dagboek tot leven in de film De Oost. Jaap geeft zijn dagboek namelijk mee aan researcher van de film De Oost Edward Liddiard. Jarenlang werd niet gepraat over wat er in Indonesië is gebeurd. Vrijdag gaat de veteraan in gesprek met Nathan om te vertellen over zijn belevenissen in Indonesië.

Hoe beleeft een oud-prof het EK voetbal?

In Rome gaat vrijdagavond het EK voetbal van start. Om 21.00 uur treffen Turkije en Italië elkaar. Zondag staat Nederland tegenover Oekraïne. Met oud-profvoetballer Gibril Sankoh en sportjournalist Thijs de Jong blikken we vooruit.

Hebben we een goede selectie? Hoeveel kans maakt Oranje eigenlijk op de eindzege? En hoe staat het met ons oranjegevoel? Verdediger Sankoh speelde tussen 2005 en 2010 bij FC Groningen (met onder meer Suarez) en was publiekslieveling. Hoe beleeft een oud-prof eigenlijk zo’n toernooi?

Thijs de Jong begrijpt eigenlijk niets van voetbalsystemen, maar van voetbalfeitjes kan hij dan weer niet genoeg krijgen. De sportjournalist is ook gespecialiseerd in quizzen. Als quizmaster maakt hij furore in zijn roodfluwelen jasje. En ook tijdens de uitzending zal hij z’n jasje aantrekken. in de uitzending van vrijdag zijn dan ook dikke prijzen te winnen.

Column en livemuziek

Christopher404 zorgt vrijdag voor de muziek. Hij maakt mooie dingen, zonder dingen mooier te maken dan dat ze zijn. Met zijn hoofd in de wolken en beide voeten op de grond. Zijn intieme Nederlandstalige teksten op dromerige auditieve landschappen schetsen niet alleen zijn persoonlijke ervaringen op impressionistische wijze, maar zullen jou doen stil te staan bij jouw eigen ervaringen en herinneringen in een wereld die soms veel te snel beweegt.

De column van deze week wordt verzorgd door wildcard-columnist Nina Folkerts. Ze vertelt vrijdag hoe haar nieuwe coronahobby niet helemaal afliep zoals gepland. DVHN-columnist Rosa Timmer is er ook bij. Zij koos Nina’s column uit alle inzendingen en vertelt in de uitzending waarom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Talk of the town
menu