Mark Rutte (VVD) wil een kerncentrale in Groningen: 'Past bij de ambitie om een energieprovincie te zijn'

Rutte: kerncentrale kan in Groningen komen. Foto: ANP

Een nieuwe kerncentrale zou best in Groningen kunnen komen. Dit verklaarde lijsttrekker Mark Rutte (VVD) zondagavond in het verkiezingsdebat bij RTL4.

Het kwam hem op een schampere reactie te staan van Lilianne Marijnissen (SP): „Wilt u Groningen nu ook nog een kerncentrale aandoen”, zei zij, doelend op de ellende die uit de aardgaswinning in Groningen is voortgekomen. Maar volgens Rutte heeft Groningen de ambitie om de energieprovincie van Nederland te zijn. Een kerncentrale past daar in zijn ogen bij.

In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Dit betekent dat het land dan geen CO2 meer uitstoot door energieverbruik. Volgens Rutte is dat niet haalbaar als Nederland geen kerncentrale bouwt. Er is nog een tweede nodig, die kan volgens Rutte bij de bestaande in Borssele komen.

Aan het debat deden behalve Rutte en Marijnissen ook Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Jesse Klaver mee. Hoekstra en Wilders zijn het eens met Rutte dat de inzet van meer kernenergie nodig is. Kaag en Klaver willen geen kernenergie. Volgens de tegenstanders is kernenergie veel te duur en gaat het lang duren voor er een kerncentrale staat. Volgens Wilders is kernenergie juist goedkoop en levert die ook stroom als het niet waait of als de zon niet schijnt.

Rutte krijgt waarschijnlijk nog een harde dobber aan het provinciebestuur van Groningen, als hij hier een kerncentrale wil bouwen. Zijn partijgenoot gedeputeerde Mirjam Wulfse sprak zich een half jaar geleden tegen een kerncentrale in de Eemshaven uit.

Nieuws

menu