Mark Rutte is in Loppersum om de problemen rond de versterking met eigen ogen te zien. 'Het gaat voor geen meter'

Mark Rutte in Loppersum. Foto: DVHN

Demissionair premier Mark Rutte is in Loppersum. Hij praat over de problemen rondom de versterking van de bevingsschade. In het bijzonder de gevallen die vallen onder de regeling ‘bijzondere situaties’.

Na zijn bezoek aan Groningen in april is demissionair minister-president Mark Rutte opnieuw in het aardbevingsgebied. Hij begon in Loppersum. Daar sprak hij met leden van de Commissie Bijzondere Situaties. Deze club helpt gedupeerden met urgente bijzondere situaties. Daarna gaat hij naar Stut-en-Steun. Deze organisatie helpt mensen die zijn vastgelopen in de versterkingsmolen.

Hier praat Rutte met Henny Klooster uit Appingedam. Zij woont met haar vriend Henk Bijmolt in een boerderij. Als hij voor versterking kiest, krijgt hij geen nieuwe milieuvergunning meer:

 

Versterking verloopt traag

Alle huizen in het bevingsgebied die aardbevingsschade hebben, moeten over 7 jaar zijn versterkt. Met dit tempo gaat dat bij lange na niet lukken, waarschuwde Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in juli. De versterkingsoperatie bestaat uit 26.809 adressen. Eind maart was van 1865 adressen de versterking afgerond. ,,Het gaat voor geen meter’’, concludeert Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging.

Bijna 29 procent van die huishoudens wacht nog op een inspectie van een pand, 54 procent daarvan weet nog niet of hun woning versterkt moet worden en ruim 10.000 adressen met een versterkingsadvies staat nog in de wacht, aldus het SodM vorige maand.

Niet iedereen was klaarblijkelijk blij met de komst van Rutte:

 

Programma

Later op de middag bezoekt hij in Steendam de projectgroep ‘Dorp in eigen hand’. Daarna gaat hij naar de busremise in Groningen stad. Hier is onlangs een waterstoftankstation geopend. Hier tanken 20 nieuwe waterstofbussen van Qbuzz.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu