De cellen zitten er nog in. Voormalig politiebureau in Winschoten uit 1930 wordt geveild. Wat wordt het nieuwe hoofdstuk van het markante pand aan het Marktplein?

En opnieuw wordt er een extra hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het voormalig politiebureau op het Marktplein in Winschoten.

Het voormalig politiebureau aan het Marktplein in Winschoten, uit 1930, wordt geveild.

Het voormalig politiebureau aan het Marktplein in Winschoten, uit 1930, wordt geveild. DvhN/Archief

Het markante pand uit 1930 wordt op 15 juli geveild door BOG Auctions, in opdracht van de huidige eigenaren, een vastgoedbedrijf uit Den Haag. De Hagenezen vonden de afstand tussen de residentie en Winschoter achteraf gezien toch te ver, legt een woordvoerder van BOG Auctions uit.

Ze waren al in gesprek met de gemeente Oldambt voor de realisatie van enkele, drie of vier, appartementen op de bovenverdieping. Op het pand rust overigens een horecabestemming.

Complex heeft roemrucht verleden

Het complex heeft een roemrucht verleden, waarvan de geschiedenis in het pand nog steeds zichtbaar is. De contouren van de oude politiecellen zitten er nog in. In 1977 ging het bureau dicht en betrok de politie een nieuw pand aan de Nassaustraat. Accountants kantoor Zijlstra & Wisman kreeg in het politiegebouw aan het Marktplein onderdak.

Enkele jaren geleden lag er een plan om het voormalig politiebureau geschikt te maken voor kamerverhuur. Hoewel er al aan het strippen van het complex was begonnen, gaf de gemeente geen toestemming voor kamerverhuur. Eerder, tussen 2010 en 2013 had de Verenigde Communistische Partij (VCP) er haar partijbureau.

Al een poos nadat de VCP het pand had verlaten, werd er door de politie een hennepkwekerij met ongeveer 1500 hennepplanten aangetroffen. Voordat het politiebureau in 1930 openging stond er een school, de St. Vitusschool, gebouwd in 1793. Aan de achtergevel van het voormalig politiebureau staat een rijksmonument: een transformatorgebouw uit 1917.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu