Marktkooplui Scheemda: ‘Het was een spiegelgladde bende'

Marktkooplui die wekelijks op de markt in Scheemda staan, zijn slecht te spreken over het strooibeleid van de gemeente Oldambt. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) trekt aan de bel.

Foto: Archief DvhN

Foto: Archief DvhN

Het plein in hartje Scheemda is een ideale plek voor een kleine markt. Het trekt elke donderdag redelijk veel trouwe klanten, maar gisteren stonden er slechts drie van de ongeveer tien marktkooplui. Een aantal kwam niet opdagen of droop halverwege de morgen noodgedwongen af.

,,We wisten niet wat we zagen toen we bij het plein aankwamen. Het was een spiegelgladde bende. We konden onze kramen er niet op kwijt. We gleden alle kanten op”, zegt Maaikel Bloemsma.

'Wat een bende'

De stad-Groninger staat elke donderdag met zijn groente en fruit kraam op het Vredenhovenplein. ,,Ik was 's morgens al voor dag en dauw en met gevaar voor eigen leven naar Scheemda afgereisd. Op de A7 was het erg glad en er stond een file. Uiteindelijk kwamen we in Scheemda aan, maar toen schoten ons de tranen in de ogen. Wat een bende. Er was niets schoongemaakt. Mijn medewerker is er nog gewond geraakt. Hij viel op de grond en heeft veel blauwe plekken opgelopen. Het lukte ons gewoon niet om de kar op het plein te krijgen.”

Bloemsma heeft de CVAH op de hoogte gebracht van de in zijn ogen slechte beurt van de gemeente Oldambt. ,,Ze mogen best weten dat we boos zijn. Ik begrijp niet waarom de gemeente geen maatregelen heeft getroffen. Ze wisten toch dat er sneeuw lag? Is het een grote moeite om het plein schoon te maken? Wij moeten ons geld verdienen en trouwens, we betalen ook standgeld.”

Martie Bleeker, interim-voorzitter van de regio Groningen en landelijk bestuurslid van de CVAH, kan zich de boosheid van de marktkooplui voorstellen. ,,We gaan ook zeker contact zoeken met de gemeente Oldambt. Ik wil horen waarom het plein niet is schoongemaakt. Misschien is er een legitieme reden. Gemeenten kunnen in de algemene plaatselijke verordening afspraken maken over het strooibeleid. Misschien heeft dit plein geen urgentie. Als dat zo is: communiceer het dan met de marktkooplui. Dan hoeven ze niet naar Scheemda af te reizen.”

Niet aan gedacht

Dirk Davids, vergunningverlener voor de markt namens de gemeente Oldambt, laat weten dat gistermorgen twee keer is gestrooid. Ook is rond het terrein hekwerk geplaatst. ,,Maar het klopt dat het strooien geen soelaas heeft geboden. Misschien hadden we het terrein al op maandag moeten schoonmaken, want daarna heeft het een aantal dagen stevig gevroren, waardoor er nu veel ijs ligt. We hebben daar jammer genoeg niet aan gedacht.”

Bij de CVAH zijn deze winter tot dusver weinig klachten van leden binnengekomen als het gaat om slecht ‘geprepareerde' locaties voor de markten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu