Markus Ploeger haakt af

Markus Ploeger (zittend) geeft er de brui aan.

Markus Ploeger (63) is geen voorzitter meer van de Dorpsraadcoöperatie Meeden. Na zo’n vier jaar haakt hij teleurgesteld af.

De houding van de gemeente Menterwolde richting de coöperatie en het dorp, het feit dat steeds dezelfde groep dorpsgenoten zich moet inzetten voor het wel en wee van Meeden en fysiek ongemak zijn voor Ploeger aanleiding om ermee te stoppen. ,,De gemeente laat overal steken vallen. Ze zegt altijd dat de burgerparticipatie in Meeden zo groot is, maar doet daar niets mee. De gemeente haakt iedere keer op het laatst af. Ze verkoopt ons steeds mooie praatjes. Als ik ervoor ga, dan doe ik dat voor de volle honderd procent’’, zegt Ploeger, die gezien werd als het boegbeeld van de coöperatie.

Hij vraagt zich af of de burgerparticipatie in Meeden wel zo groot is als de bestuurders in het gemeentehuis altijd roepen. ,,Er is een kleine groep in het dorp die alles doet. Voor het openhouden van zwembad De Kolck kunnen we een beroep doen op zestig vrijwilligers. Voor het openhouden van het dorpshuis zijn er veel minder mensen.’’

Zo was Markus Ploeger teleurgesteld over de opkomst tijdens de dorpenronde van het college op 10 maart. De zaal was met 135 mensen prima gevuld. ,,Maar wat er was, was overwegend grijs. De groep waarvoor het dorpshuis, het nog te bouwen multifunctioneel centrum en het zwembad ook bedoeld is, was er niet. Deze mensen zijn zich er niet van bewust dat zij initiatieven moeten nemen.’’

Ploeger hakte kort voor de algemene ledenvergadering van de coöperatie, eerder deze maand, de knoop door en besloot de voorzittershamer in te leveren. Dit betekent automatisch dat hij ook geen voorzitter meer is van het stichtingsbestuur van het dorpshuis in Meeden. Ploeger en Bertha Bodewits zaten namens de coöperatie in het dorpshuisbestuur.

Ploeger is sinds de gemeenteraadsverkiezingen fractievoorzitter van Kritisch Menterwolde. De toenmalige burgemeester Eduard van Zuijlen adviseerde hem zijn nevenfuncties niet meer uit te oefenen zolang hij raadslid is. Ploeger negeerde dit advies. Hij zegt nu weer vrijer te kunnen praten als raadslid. Hij zal zijn mening geven over zaken als het dorpshuis, het nog te bouwen multifunctioneel centrum en het zwembad in Meeden.

Het bestuur van de coöperatie praat komende week over de opvolging van Ploeger. Tot zolang neemt vicevoorzitter Luppo Kruizinga de honneurs waar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu