Marokkaanse ‘asielzoekers’ rovend door stad

De stad Groningen wordt momenteel geteisterd door groepen vooral Marokkaanse ‘asielzoekers’ die op grote schaal zakkenrollen.

Deze vooral jongemannen uit Marokko wonen in afwachting van hun kansloze asielprocedures in asielzoekerscentra in de provincie. Ze vragen tegen beter weten in asiel aan in Nederland. Marokko staat te boek als veilig en daarom zijn de ‘asielzoekers’ op voorhand kansloos voor een verblijfsvergunning. Het wrange is dat ze wel eerst de asielprocedure ingaan voordat ze kunnen worden uitgezet.

In die maanden gaan de ‘vluchtelingen’ op pad.

Signalementen

Horeca-ondernemers in de binnenstad bevestigen dat ze overspoeld worden door stelende asielzoekers. Vorig weekend is een groep van dertien mannen opgepakt die rondtrok langs verschillende zaken. ,,Dankzij samenwerking van portiers en de nachtwinkel kreeg de politie goede signalementen en werden ze gepakt’’, vertelt eigenaar Marcel Levee van onder andere biercafé Oblomov. De mannen droegen ID-pasjes van opvangcentra. ,,Het gaat helaas niet meer om incidenten. Het is meerdere keren per week raak.’’

Politie Noord-Nederland en de gemeente Groningen waarschuwden vorige week voor zakkenrollers in de binnenstad. Saillant is dat bewust de nationaliteit van de daders - er zijn al meerdere arrestaties geweest - is achtergehouden. Het Openbare Orde Team (OOT) van de politie is inmiddels uitgebreid in de strijd tegen de bendes. Ook is er extra cameratoezicht. ,,Wij zeggen niets over de etniciteit van aangehouden verdachten’’, meldt Anthony Hogeveen namens de politie. ,,Ik kan wel bevestigen dat een deel van de aangehouden verdachten uit zogeheten ‘veilige landen’ komt.’’ Hoeveel verdachten de afgelopen weken zijn opgepakt, wordt niet gezegd.

Stapavonden

Meerdere bronnen melden aan Dagblad van het Noorden dat het gaat om Noord-Afrikaanse mannen, met name uit Marokko, die als verblijfadres de opvanglocatie in Ter Apel en het asielzoekerscentrum in Onnen hebben. Tijdens stapavonden in de binnenstad van Groningen maken ze slachtoffers. Portefeuilles, jassen en dure telefoontjes worden ontfutseld van de vaak beschonken binnenstadbezoekers.

Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vroegen in de afgelopen maand Marokkanen het vaakst asiel aan in Nederland, gevolgd door Algerijnen en mensen uit Eritrea. Het aantal Marokkanen en Algerijnen is sinds juli van maand op maand aan het stijgen, meldt de IND.

Het probleem met rovende Marokkanen speelde onlangs ook in het Drentse Aalden. Een groep asielzoekers zou grote problemen veroorzaken in het dorp. Inbraken en diefstallen werden door de politie en de gemeente Coevorden toegeschreven aan deze groep die uit Noord-Afrikaanse landen komen. Deze mannen zaten allemaal in het asielzoekerscentrum in Aalden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft inmiddels de mannen allemaal overgeplaatst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu