Martien Hendriks is Nederlands Kampioen blind schieten

Martien Hendriks uit Groningen heeft 1 procent zicht en schiet al 25 jaar met luchtgeweren. Afgelopen weekend won hij zijn zesde titel NK blind schieten.

Nederlands Kampioen luchtwapen schieten, zonder zicht!

„Ja, klopt. In de discipline SH3, schieten voor blinden en slechtzienden. Ik zeg altijd blind schieten.”

Hoe werkt dat, blind schieten?

„We plaatsen een lamp op 10 meter van mijn schietpunt. De felle spot wordt nauwkeurig op de roos gericht. De plaatsing is erg belangrijk, want daar hangt mijn precisie vanaf. Op mijn geweer is een telescoopvizier gemonteerd. Daar zit een lichtgevoelige cel in. Die vangt het weerkaatste licht van de kaart op. Een versterker zet het lichtsignaal vervolgens om in geluid. Ik schiet op gehoor.”

En hoe richt u?

„Ik heb een koptelefoon op om het geluid te horen. Hoe dichter bij de roos, hoe hoger de toon wordt. Ik maak een soort kruisbeweging over de kaart om de hoogste toon te constateren. Dat betekent dat ik er iets langer over doe om te schieten.”

Is het blind schieten groot in Nederland?

„In mijn discipline maken we met twee man elkaar het leven zuur. Er is ook een seniorendiscipline en een jeugddiscipline. De verschillen liggen vooral in het gebruik van een geweersteun. Wij staan in de reguliere schiethouding en dragen het wapen zelf. In de andere disciplines wordt het geweer extra ondersteund.”

Wat houdt het NK spannend met één tegenstander?

„Ik woon in het Noorden en hij in het Zuiden. Ik houd bij hoe hij het op andere wedstrijden doet, maar we komen elkaar niet erg vaak tegen. Op het NK staan we naast elkaar te schieten. Dat maakt het spannend, dan mag ik geen fouten maken.”

Hoe scherp schoot de concurrent dit NK?

„Vrij scherp, het bleef lang spannend. Ik eindigde met een totaal van 607,9 punten en hij met 598,3. Dat scheelt minder dan één schot in de roos. Daar verdien je tussen de 10 en de 10,9 punten mee.”

Hoe kijkt u terug op afgelopen weekend?

„Ik had dit jaar nog niet boven de 600,2 geschoten. Tijdens de wedstrijd had ik geen idee dat het zo goed ging. Ik droeg een koptelefoon en voor de concentratie ook een slaapmasker. Pas toen ik die afzette kreeg ik mijn score te horen. Een persoonlijk record en een gewaagde tegenstander maken de medaille veel waard.”

Welke uitdaging rest een zesvoudig Nederlands kampioen?

„Het doel blijft om zoveel mogelijk te scoren. Ik wil de kleine details verbeteren om de uiterste punten er nog uit te halen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu