Martin Scholma uit Bedum overleden aan kanker: Praat over je ziekte

Martin Scholma in 2004, bij het 25-jarig bestaan van uitgeverij Profiel. Foto: Archief Jan Willem van Vliet

Op 68-jarige leeftijd is vorige week Martin Scholma uit Bedum overleden. Hij was directeur van Scholma Print & Media en Uitgeverij Profiel in Bedum.

,,Ik ben gewend initiatief te nemen, creatief te zijn, verbinding te zoeken, naar voren te kijken, mijn eigen regisseur te zijn. Het voelt soms alsof het allemaal wegvalt, er niet meer toe doet’’ schreef Martin Scholma een maand geleden over zijn ziekte in deze krant. Hij had kanker en pleitte ervoor er over te praten. Want ziek zijn, kanker hebben, is een eenzame weg.

Martin Scholma was tot anderhalf jaar geleden mede-eigenaar en directeur van drukkerij Scholma Print & Media in Bedum. Niet omdat het zijn ambitie was maar omdat het zo liep. Zijn opa Jan Scholma begon in 1937 met de drukkerij die werd uitgebouwd door vader Fokko Scholma. Toen hij stopte, namen Martin en zijn twee broers het bedrijf over. Nadat een broer overleed en de ander voor een andere carrière koos, werd Martin algemeen directeur.

Ondernemerszin

Het was niet zijn grote passie maar hij nam het werk zeer serieus. Hij werkte hard en lang, zegt Gerda Kuizenga van het bedrijf. ,,Hij leidde ons tweemaal door een crisis. Hij moest mensen ontslaan en dat ging hem aan het hart want hij realiseerde zich dat mensen gezinnen moesten onderhouden. Maar dankzij zijn ondernemerszin bestaan we nog.’’ Scholma had snel door dat internet en digitalisering van belang zouden worden en hij moderniseerde het bedrijf.

Passie voor journalistiek

Zijn passie lag vooral bij de journalistiek. Toen het Noorden in 1979 ondersneeuwde maakte hij een fotoboek en richtte Uitgeverij Profiel op die nog steeds boeken over (noordelijke) geschiedenis en cultuur uitgeeft. Hij schreef voor De Bedumer, was oprichter van de Noorderkrant en schreef opiniebijdragen voor Dagblad van het Noorden. Mensen die hem kennen, kenmerken hem als vriendelijk, sociaal, veelzijdig, creatief en bescheiden. Een harde werker die over dingen nadacht en niet alles voor zoete koek aannam.

Aardbevingen

Zijn boerderij in Lutjewolde net buiten Bedum had aardbevingsschade. Het maakte dat hij het opnam voor andere Groningers die verstrikt raakten in de bureaucratische en stroperige rompslomp van herstel en versterking. Provincie en gemeenten moesten een front vormen en ‘Den Haag’ onder druk zetten, zei hij. Samen met anderen nam hij in 2018 het initiatief tot een theatervoorstelling over het onderwerp, De Schok.

Kankerpatiënt

Ruim een jaar geleden hoorde Scholma, die woensdag wordt begraven, dat hij kanker had. Ook daarover schreef hij. ,,Je neemt afscheid van veel wat zo vanzelfsprekend lijkt. Niemand om me heen die gezond is, kan echt voelen en beleven wat ik meemaak, wat een kankerpatiënt meemaakt.’’ Hoe moeilijk en eenzaam de weg ook is, praat erover was zijn devies. ,,Dat is helend, voor beide kanten. Dat je er voor elkaar bent, met en zonder woorden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu